Helyi hírek 2015. július 23. 13:20 Forrás: Petőfi Népe

Támadnak a pollenek

Támadnak a pollenek
Hamarosan cudar idők jönnek az allergiásokra, kezdődik a parlagfűszezon. A járási hivatalok már ellenőrzik, hogy mindenki eleget tett-e irtási kötelezettségének.

A járási hivatalok földhivatali osztályai már megkezdték a parlagfű elleni közérdekű védekezés helyszíni ellenőrzését, a jogszabály ugyanis július 1-jéig ad időt az ingatlantulajdonosoknak, hogy a parlagfű-mentesítést elvégezzék.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal azt közölte, hogy a járási földhivatali osztályok helyszíni ellenőrzéseiket tapasztalati úton, egyéb helyszíni munkáikkal egyidejűleg, illetve lakossági bejelentések alapján végzik. A lakossági bejelentések ellenőrzése minden esetben prioritást élvez. A bejelentések kapcsán a hasznosításai kötelezettség elmulasztása miatti felszólítást kellett az érintettek részére küldeni – azaz ezen bejelentések esetében nem parlagfű fertőzöttséget állapítottak meg, az ingatlanon egyéb gyomok voltak fellelhetőek.

Az elmúlt hetekben tett helyszíni ellenőrzések kapcsán a földhivatali osztályok munkatársai megyénkben azt állapították meg, hogy a parlagfű zömében száras-leveles fejlettségi állapotban van. Sajnos az időjárási viszonyok kedveznek a parlagfű fejlődésének, így a virágbimbó kialakulása, majd a virágzás megindulására lehet számítani a következő hetekben.

Bács-Kiskun megyében folyamatosak a betakarítási munkák, így az aratás után még nem történt meg minden esetben a tarló kezelése. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legnagyobb problémát az el nem végzett, vagy a rossz minőségben elvégzett tarlómunkák okozzák. Az aratások után, ha esőt kap a föld a tarlókon tömeges parlagfűkelés várható, ezért a kormányhivatal arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy erre fokozott figyelmet fordítsanak, a mentesítést időben, a virágbimbó kialakulás előtt végezzék el.

A megyében a földhivatali osztályok július 1-jétől körülbelül 6500 hektár nagyságú területen végeztek helyszíni ellenőrzést, eddig nem kellett parlagfű-fertőzöttség miatt jegyzőkönyvet felvenni. A törvény a földhasználók számára ugyan július 1-jét határozza meg a virágbimbós állapot kialakulásának megakadályozására, de azt sokan elfelejtik, hogy a virágbimbómentes állapotot a vegetációs időszakban fenn kell tartani. Ez azt jelenti, hogy akár több alkalommal is célszerű a mentesítést elvégezni a termőföld ingatlanokon.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a termőföldek mellett az utak, árkok, csatornák szélének és a parlagterületeknek a parlagfű-mentesítését sem szabad elhanyagolni. Július végén, augusztus elején megkezdődik megyénkben a helikopteres ellenőrzés is. A szakemberek a levegőből pontosan ki tudják szűrni a parlagfüves területeket és a nyilvántartásból azt is tudják, hogy kinek a földjén hemzseg a parlagfű.
 

Aktuális pollenhelyzet

A napokban a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes-magas szintet ért el, az útifűé az alacsony-közepes tartományban maradt. A pázsitfűfélék virágpormennyisége általában az alacsony-közepes tartományban változott. A lórom virágpora továbbra is alacsony mennyiségben van jelen. Már elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is; pollenjükből többnyire csak egy-egy szem fordul elő a levegőben, bár a kenderfélék virágporának mennyisége helyenként már elérheti a közepes szintet is. A kevésbé jelentős allergének közül általában jelen van még alacsony koncentrációban a fenyőfélék, a hársfa, a szelídgesztenye, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora. A parlagfű pollenje helyenként alacsony koncentrációban már megjelent a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a nagyon magas szintet is.



 

Kövessen minket a Facebookon is!