Helyi hírek 2015. július 26. 09:30

Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk
Az épület műemléki védettség alatt áll, az első emeletes épülete a városnak. A 18. században gazdasági jelentősége is nagy volt, hiszen építése egybeesett Kiskunfélegyháza várossá fejlődésével.

Az újratelepült (1743) város, akkor még községvezetők – bölcsen – úgy látták, hogy meg kell alapozni a kereskedelmet. Ehhez boltok építésére volt szükség. Megvásárolták a helység központjában lévő „Vereb Imre” telkét és építési engedélyért a Jászkun Kerületek főkapitányához fordultak. 1773-ban kapták meg az engedélyt az építkezéshez, s ez után a tanács felkérte Pajtmiller József pesti kőművesmestert, hogy építse meg az épületet öt bolt számára. Kikötés volt, hogy az épület alápincézve készüljön. Pajtmiller kőművesmester a munkákat 650 forintért vállalta el úgy, hogy a pince kiásásához a község gondoskodik munkáseszközökről.

Az épülethez szükséges követ a város határában lévő Kővágóérből, a deszkát Szolnokról és Pestről hozták. Az ácsmunkát kecskeméti mester, Hauszperger Márton, az asztalos- és lakatos munkát két félegyházi iparos, Paksi János és Angyal György végezték. Az emeleti rész csak 1777-ben készült el. Az épületet nádtetővel fedték. A felépült ház hasznosítása: Az épület földszinti részét a Balkánról bevándorló örmény (vallásuk szerint görög) kereskedők számára építette a város. Ők voltak azok, akik mint számos más jász településen, a városban fellendítették a kereskedelmet. Ezért szerepük jelentős volt.

Az emeleti szobákban görög boltosok, később a gimnázium tanárai laktak. 1840 novemberében a Társalgó Egylet, 1919-től 1939-ig a városi múzeum működött itt. A 19-20. század fordulója táján, a mai városháza felépítése előtt a közigazgatás egyes hivatalait helyhiány miatt idehelyezték, ezért nevezték „kisvárosházának”. Az 1960-as években az épületen nagyobb felújítási munkát végeztek. Földszintjén Halászcsárdát nyitottak, emeletén lakásokat alakítottak ki.

Később a Görögház hosszú ideig üresen állt. A város nem rendelkezett a szükséges anyagiakkal, hogy felújítsák az értékes műemlék jellegű objektumot. Az épületet 1998 júliusában vásárolta meg az Önkormányzattól a Master Plus Kft. Az új tulajdonos nagy és gyors felújítást tervezett, de a munkák elhúzódtak. A műemlékfelügyelet által előírt feltárási munkálatok egy része csak 2000 februárjában készült el.

Hosszú szünet után csak 2001 tavaszán kezdődött újra a munka az épületen. Elvégezték a tetőszerkezet cseréjét. Sikerült az eredetivel megegyező, de jobb minőségű cserepet beszerezni. A falak salétrommentesítését az Osztrák Műemlékvédelmi Hivatal szakmai útmutatása alapján végezték. 2002-ben - ha nem is eredeti formájában - befejeződött a felújítás. Az emeleti részen látható, kékre festett zsalugáteres ablakok felidézik a régi Görögház hangulatát.


Forrás: A megyei értéktárba történt előterjesztés alapján




 

Kövessen minket a Facebookon is!