Program 2015. július 24. 13:00

I. Félegyházi Jótékonysági Sörfesztivál

Képgaléria
Július 25-én, szombaton a Kiskun Múzeum ad otthont az I. Félegyházi Jótékonysági Sörfesztiválnak. Nem csupán a sörfőzés rejtelmeivel lehet megismerkedni. Öt sörfőzde 16 csapolt söre kóstolható annak igazolására, hogy értékesek és ízletesek a kézműves sörök. A 16 órakor kezdődő fesztiválon zenei programok is szórakoztatják a nagyérdeműt, és a család legkisebb tagjainak elfoglaltságáról is gondoskodnak a szervezők.

- Igyekeztünk a legjobb sörfőzdék termékeiből válogatni, hogy a jellemző típusokat bemutathassuk. Elsősorban olyanokat válogattunk, amelyek a szélesebb igényeket elégítik ki, de szeretnénk a különlegességeket is megismertetni – mondta el Tóth Miklós, a Bader sörfőzde vezetője, a rendezvény egyik főszervezője.

- Miben különböznek ezek a sörök a tömeggyártásban készülőktől?

- Nagyon sokban. Lényegesen jobb alapanyagokból készülnek, nagyobb odafigyeléssel. Szív és lélek van ezekben a sörökben, ezért aztán finomabbak is. A sörről mindenkinek a pilseni típusú sör jut az eszébe. A kisüzemekben zömmel eltérőek készülnek. Sokkal jellemzőbbek a felső erjesztésű sörök, amelyek között nagyon sokféle létezik. Ezeknek sokkal karakteresebb, gyümölcsösebb az illat- és ízvilága.

- A sörfesztiválon valóban megtanítják az érdeklődőket a sörfőzésre?

- Igen. Berendezünk egy sarkot, ahol az otthoni sörfőzésben jártas szakemberek tartanak bemutatót. Az idő rövidsége miatt csak a legfontosabb mozzanatokat tudjuk bemutatni. Azt a szakaszt, amikor az alapanyagtól eljutunk a komlózott, fölforrt sörléig. Az erjedés, már hosszabb ideig tart. De a legfontosabb szakaszt teljes körűen bemutatjuk.

A sörfesztiválokkal zömmel vízpartokon, tereken szoktunk találkozni. Ezért első hallásra bizarrnak tűnt, hogy Félegyházán a Kiskun Múzeumban rendezik meg. Ónodi Árpád a Rocktár vezetője, a fesztivál másik főszervezője állítja, hogy ez természetes.

- Ez, az átlagos rocktáros hozzáállásból adódik. Mi mindig próbáltunk nem kommersz, mégis tömegeket vonzó rendezvényeket szervezni, lehetőleg megfelelő kulturális környezetben. A Rocktárban többek között ezért van táboroztatás, jazzgitár oktatás, és ezért támogatunk számos jótékonysági kezdeményezést. A Kiskun Múzeummal évek óta nagyon jó az együttműködésünk. Ezért gondoltuk úgy, hogy most a múzeum udvarán legyen egy emelkedett, jó hangulatú, családias rendezvény, amely a magyarországi sörfőzés jelenéről és múltjáról szól. Ez a környezet tökéletes kulisszát biztosít ehhez.

A Sorsocskák Alapítvány is hozzájárul ahhoz, hogy családiassá váljon a rendezvény. Miközben a nagyok szórakoznak, a malom árnyas udvarában a Sorsocskák Mesevilág várja a kicsiket a következő izgalmas programokkal: Csernik Szende székely lábbábos és mesemondó előadása, kézműves foglalkozások hazavihető játékokkal, szalmabálás autentikus játéktér népi játékokkal és üdítő, friss gyümölcsök. 

Mészáros Márta múzeumigazgató arról számolt be, hogy a fesztivál napján egy különleges, a sörfőzés történetéről szóló kiállítás is nyílik. A mesterség múltját idéző tárgyi emlékek, sörcímkék és plakátok a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból érkeznek Félegyházára.

Az I. Félegyházi Jótékonysági Sörfesztivál július 25-én, szombaton 16 órakor a Coleen együttes koncertjével kezdődik. A zenészek - stílusosan - ír kocsmazenei előadással lépnek színpadra. A kézműves sörök versenyére 17 órakor kerül sor. A zsűrizésben a látogatóknak is szerepet szánnak a szervezők. A Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar 18 órakor lép fel. A fúvósok után az idei Rocktábor ifjú tehetségei zenélnek, ezt követően pedig a Széljáró Balladások húzzák a talpalávaló betyárzenét. A színpadi produkciókat 22.30-kor a Kártékony Blues koncertje zárja.


Az alábbi kézműves sörök mutatkoznak be:


BADER SÖRFŐZDE: Pils (pils), North Star (hopláger), Meggysör (gyümölcsös), Vörösbegy (altbier), Kolibri (APA), Szalonka (füstös búza)

LEGENDA SÖRFŐZDE: Irish Stouth (stouth)

GYERTYÁNOS: Banános (gyümölcsös), Chilis (belga), Keserű Csoki (csokoládémalátás barna sör)

MONYO SÖRFŐZDE: Shatzi (bajor búzasör), Flying Rabbit (IPA), Invisible Bikini (porter)

DOMJÁN: Jubileum 20 (láger), Elefánt (barna láger), Kereki Meggyes (gyümölcsös)


Az ételkülönlegességek igazodnak a kézműves sörök ízvilágához és a sörfesztiválok hagyományaihoz.

Az étlap a következő módon áll össze: Félegyházi Csülök, Grill csirkecomb, Spareribs (borda), Bajor grillkolbász fűszeres és grill burgonya friss saláták, öntetek.


A rendezvény bevételét a Kiskun Múzeum Baráti Körének ajánlották fel a szervezők.



 

 

Kövessen minket a Facebookon is!