Kultúra 2015. július 27. 11:40 Forrás: Petőfi Népe

Izraelben jártak a csiperósok

Izraelben jártak a csiperósok
A csiperósok körében ez a nyár a vendégségbe utazásokról szól. A csoportok zöme már szerencsésen, élményekkel gazdagodva hazatért, többek között az Izraelben járt kodályos és refis csapat is.

Ma már nem ritka, hogy Európán túlról is fogadnak csoportokat az Európa Jövője Egyesület által szervezett nagysikerű Csiperó Fesztivál keretében. Tavaly nyáron két izraeli csoport érkezett, melyeket az ottani ifjúsági központba járó fiatalok alkottak. A fogadó házigazda a kecskeméti Kodály iskola és a Református gimnázium volt. Végre elérkezett a visszautazás pillanata: a két csapat két hete ugyanazzal a repülővel utazott Tel Avivig, ahol azonban útjuk ketté vált.

A kodályosokat a Ramat HaSharon városban az ifjúsági központban látták vendégül. Az intézmény nemcsak a közös programoknak adott helyett, de a felnőtt kísérők szálláshelyéül is szolgált. A tíz gyereket családoknál szállásolták el, így kiváló alkalmuk nyílt arra, hogy bepillantást nyerjenek a vendégszerető izraeli családok mindennapjaiba. A kommunikáció angolul folyt.

– Köszönettel tartozunk Farkas Gábornak, az Európa Jövője Egyesület elnökének, aki amellett, hogy csapatával mindig kiválóan megszervezi a fesztivált, a diákcsoportok kiutaztatását is támogatja anyagilag. Emellett dr. Róna Tamás rabbitól is sok hasznos segítséget kaptunk. A rabbi felkészített minket az útra, sokat mesélt a zsidó kultúráról, a szokásokról, a vallásról, az ünnepekről. Egy kicsit féltünk, hogy mi vár ránk odakint, de szerencsére béke, nyugalom fogadott és egy csodálatos ország tele természeti szépségekkel, kulturális értékekkel. Egyedül annyit tapasztaltunk, hogy minden kirándulásra egy fegyveres őr is elkísért minket – mondta dr. Nagyné Dréher Mária igazgatóhelyettes, akivel együtt utazott a tanár Barna Éva és Szabóné Várkonyi Enikő szülő is, aki egy másik iskolában angoltanárként dolgozik.

A kodályosok az út során nemcsak az országgal és az ott élőkkel ismerkedtek, de a Csiperó jegyében a Kodály szellemiséget is képviselték. Népdalokat adtak elő az izraeli közönség előtt. A házigazdák is kitettek magukért. Számos kirándulásra vitték a magyarokat, illetve több család privát vendégséget is szervezett. Mindenkinek nagyon ízlettek az izraeli ételek, természetesen a humusz soha nem hiányzott egyetlen asztalról sem. A kirándulások nagyon emlékezetesek maradtak. Jártak a fővárosban, Jeruzsálemben, ahol a hegyről a teljes panoráma eléjük tárult.

Az óvárosban megtekintették többek között a Siratófalat, a Golgota templomot. Egy kősivatagos nemzeti parkban látták a Dávid vízesést. A Holt-tengerben a magasfokú sótartalom miatt csak lebegtek a meleg vízen. A Herzliya tengerpartján sem tudtak kedvükre úszni, mivel ott meg a rengeteg medúza jelentett veszélyt. Összességében azonban nagyon jól érezték magukat, mindenki életre szóló élménnyel gazdagodott.

A Református Gimnázium 14 fős csapata is lelkesen mesélt a kalandos útról. Rishon LeZion 250 ezres nagyvárosban szintén egy ifjúsági központ fogadta őket. A diákok családoknál töltötték el a nyolc napot, a kísérő tanárok közül Szenes Mártonné igazgatónő a közeli Tel Avivben szállodában, míg Seres Nóra tanárnő az egyik tanárnál lakott.

– Az ifjúsági központban számos csapatépítő programot szerveztek számunkra. Nagy sikere volt egy afrikai dobos összejövetelnek, ahol mi magunk is dobolhattunk. Több izraeli család tartott kisebb-nagyobb kerti partit is, mind-mind kiváló alkalom volt a barátságok elmélyítésére. Egy kis kulturális népzenei műsorral is készültünk, melyet egyrészt az egyik partin adtak elő diákjaink, másrészt a Massada tetején Molnár Dominik diákunk néptánc szólójának szólhatott a hatalmas taps – részletezte az igazgatónő.

A refisek kiránduló úti célja sokban megegyezett a kodályosokéval. Jártak Jeruzsálemben, Tel Avivben, Jaffa kikötőjében, Massada sziklasivatagban, Herodes palotájának romjainál, a Holt tengernél és a medúzákkal teli tengerparton. Rengeteg fényképet készítettek, és a kapcsolattartás az interneten keresztül azóta is folyamatos a magyar és izraeli fiatalok között.

A Kodály iskola a kezdetektől aktív résztvevője a Csiperó fesztiválnak. Több alkalommal fogadott már külföldi kórust is, akikkel később a kapcsolatot is tartotta, például az észt tévés gyermekkórussal, vagy a holland De Kikker kórussal. Emellett a fesztivál kísérő programjaként kórustalálkozónak is helyet adott már az iskola. A Refi szintén a kezdetekben bekapcsolódott a Csiperóba, de később volt több év szünet, és nagy örömükre, most ismét visszatértek.



 

Kövessen minket a Facebookon is!