Helyi hírek 2015. augusztus 16. 11:30

Feltárulkozik a középkori Félegyháza

Képgaléria
Feltárulkozik a középkori Félegyháza
Augusztus 19-én 15 órakor adják át a Bankfaluban a Templomhalom régészeti emlékparkot. Ezt követően 16 órakor nyílik meg a Kiskun Múzeumban a „Félegyháza Népe” – a középkori Templomhalom régészeti emlékei című kiállítás. A tárlat első alkalommal mutatja be teljes körűen a középkori Félegyháza emlékeit. A kiállításon egészen friss leletek is láthatóak lesznek, hiszen a Béla Király utcában egy építési telken jelenleg is folyik feltárás, ahol többek között egy értékes építőáldozat jellegű tárgy is előkerült.

A Templomhalom ismert régészeti lelőhely, ezért a térségében minden építési telken el kell végezni a régészeti feltárást, mielőtt az építkezés megkezdődik. Ezt jogszabály írja elő – mondta el dr. Knipl István régész. A feltárás vezetője arról is beszámolt, hogy ezúttal is értékekre találtak. Előkerültek az egykori település kerítő árkai, tároló vermei, és nagy valószínűséggel egy épület maradványait is megtalálták.

A legnagyobb érték azonban az a nagyon szép építőáldozat-jellegű tárgy, amelyet augusztusban a múzeumi kiállításon már megcsodálhatnak a látogatók. Ez egy Árpád-kori fazék, amelyet szájával lefelé helyeztek el egy gödörben. Nagy mennyiségű állatcsont van benne. Ez a kor azon szokására utal, amikor az építkezés megkezdésekor hol tojást, hol állatáldozatot raktak a fal mellé.
 

s. r.


 

Kövessen minket a Facebookon is!