Helyi hírek 2015. július 28. 09:30

A félegyháziak körében is Görögország a legnépszerűbb

A félegyháziak körében is Görögország a legnépszerűbb
Évről évre nő a nyaralási kedv Félegyházán is. Szetlikné Farkas Szilvia, a Kiskun Nova Utazási Iroda vezetője szerint a mostani 35-40 éves generáció határozottan igényli, hogy évente legalább egy hetet rekreációval töltsön.

Mint a szakembertől megtudtuk, a nyári szabadságok idején az elsődleges úti cél a tengerpart, azon belül pedig Görögországé az egyértelmű vezető szerep, amit a népszerűségi sorrendben Horvátország, Törökország, Egyiptom követ. Újra nő az érdeklődés Olaszország iránt, amire tekintettel hosszú kihagyás után idén ismét indulnak buszos utak a csizmaországba. Hasonló a helyzet a francia riviérával.

Szetlikné Farkas Szilvia elmondta: főleg az olcsóbb buszos utak kelendőek Görögországba, ellátás nélkül, apartmannal, de van igény a repülős, szállodás, ellátással kínált nyaralásokra is. A szakember szerint a nyaralási kedvet nem vetette vissza a görög helyzet médiavisszhangja, a hazatérők pedig arról számolnak be, hogy ez így van jól: a görögök továbbra is kedvesek, az idő jó, a tenger szép, a fogyasztási költségek viselhetőek, Magyarországéhoz hasonlóak. Félegyházáról, csakúgy mint az ország más részeiről, elsősorban a busszal és egyénileg is elérhető észak-görögországi részeket: Olymposi riviéra, Chalkidiki, és a Jón-szigeteket: Korfu, Zakynthos, Kefalónia kedvelik.

Horvátországban a szállodák ára igen borsos, így inkább az apartmanok kelendőek. Aki itt tölti a szabadságát, annak magasabb árakkal kell számolnia, mint Görögországban.

Törökország abszolút felfutóban van: idén nyáron hetente hárommal több gépet indítanak, mint korábban. Itt és Egyiptomban főleg az all inclusive szállodai ellátásokra van igény.  

Az előző évekhez képest idén nagyon erős volt az előfoglalás – tudtuk meg – sokan már decemberben, januárban eldöntötték, hogy mikor és hová utaznak a nyáron. Ebből adódóan most a pluszkapacitások közül válogathatnak a last minute utak hívei, és az utóbbi két hétben nehezebb szabad helyeket találni a népszerűbb utazási célpontokra.

Bár a belföldi utazásokat a legtöbben nem irodán keresztül intézik, az jól érzékelhető, hogy az Erzsébet és Szépkártyák felhasználása leginkább hosszú hétvégékre történik. Ilyenkor nyáron természetesen a Balaton, vagy a Tiszató az elsődleges úti cél, egyébként népszerűek a kerékpáros túrákra alkalmas helyszínek és a hegyi kirándulások wellness-szel egybekötve, a gyógyvizes helyek pedig inkább ősztől tavaszig vonzzák a látogatókat.

A főszezon egyébként július közepétől augusztus 20-ig tart, ilyenkor mennek a legtöbben pihenni. Van azonban egy réteg, amely kimondottan az iskola befejezésétől június végéig utazik, mert ár-érték arányban ilyenkor kiváló ajánlatok vannak. Az augusztus 20-át követő, szeptember elejéig tartó időszaknak is meg vannak az akcióvadászai.

A kulturális utak időjárástól függetlenül keresettek, és egyre nagyobb az érdeklődés Félegyházán is az egynapos, belföldi vagy szomszédos országokba irányuló autóbuszos kirándulásokra – tudtuk meg Szetlikné Farkas Szilviától.
 

T.T.


 

Kövessen minket a Facebookon is!