Helyi hírek 2015. július 29. 13:00

Arcok a piacról – a dinnyeárus

Arcok a piacról – a dinnyeárus
Nincs hűsítőbb a forró nyári napokon, mint egy szelet jéghideg görögdinnye. Nem véletlen, hogy az idén az átlagosnál is kelendőbb volt a félegyházi piacon Kiss Ferenc portékája, aki 21 éve foglalkozik dinnyetermeléssel.

– Félegyházán élek, Petőfiszálláson gazdálkodok. 1,5 hektáron dinnyét és 2,5 hektáron burgonyát termelek – tudom meg tőle.

– Mikor van a munka dömpingje?

– Folyamatos az elfoglaltság: a krumplit elvetjük, a dinnyepalántát megneveljük, kiültetjük, permetezzük, locsoljuk… Július 10-étől augusztus 20-ig tart általában a dinnye szezonja, ilyenkor kedden, pénteken és vasárnap hozom az árut a piacra, utána meg jövök a krumplival.

– Milyen idén a termés?

– Ötös skálán négyesre tenném. A dinnye a meleg, 15-20 fokos éjszakákat, és a 30 fok körüli nappalokat szereti. Most eleinte sok volt az eső és nagyon lehűltek az éjszakák. Ilyenkor megfázhat a bokor, ami a mennyiségre és az ízre sincs jó hatással.  

– Jót tesz a tartós kánikula a keresletnek?

– Az átlagosnál kicsit kelendőbb volt idén a dinnye, a forróságban szívesen fogyasztja az is, aki máskor rá se néz. Szerencsére a 21 év alatt kialakult a vevőköröm, sok a visszatérő vásárló, így amit megtermelünk, azt mind el is adom itt a piacon.

– Milyen dinnyét keresnek manapság a háziasszonyok?

–  Én kétfajtát termelek, a korai Krizbit és a középérésű Top Gunt. Bár ezeknél a fajtáknál már a kicsi példányok is édesek, még mindig sokan ragaszkodnak a nagyméretű dinnyékhez. A kínálatban 5 és 15 kg között széles a választék, úgy hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Kiss Ferenctől az érett dinnye ismérveit is sikerült megtudnom: kopogtatásra mély, kongó hangot ad, a héj színe kifényesedik, a csumáján pedig barna foltok jelennek meg, ahogy mondani szokták „babos” lesz. Arra azonban, hogy mennyire édes a gyümölcs, egyetlen száz százalékig megbízható módszer létezik: az érzékszervi vizsgálat, vagyis a kóstolás.
 

T. T.




 

Kövessen minket a Facebookon is!