Helyi hírek 2015. július 29. 11:40 Forrás: MTI

Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar alakult

Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar alakult
A Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar, amely Magyarországon és a határon túl élő 16 és 26 éves kor közötti fiatalokból szerveződött, július 26. és augusztus 5. között tartja alakuló táborát a Lakiteleki Népfőiskolán, majd koncertkörútra indul - közölte Nyers Alex, a zenekar karmestere az MTI-vel.

A zenekar a Kárpát-medencében élő magyar ajkú, zenét tanuló, zenét művelő fiatalokból szerveződött - mondta Nyers Alex, aki a Pénzügyőr zenekar karmestere. Az 53 tagú zenekar tagjairól elmondta, hogy 23 településről, a határon belüli városok mellett Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek.

Hozzátette: a tábor első hat napján a résztvevők egy komplett koncertműsort állítanak össze, amelyben népszerű és kevéssé ismert modern zenedarabok is helyet kapnak, majd a közös gyakorlás után a műsort július 31. és augusztus 4. között öt helyszínen is bemutatják. A program szerint Szabadkán, Aradon, Kecskeméten, Lakiteleken és a kárpátaljai Szürtén adnak koncertet. A koncertek ingyenesek lesznek, ezzel együtt a nézőknek lehetőségük lesz támogatójegyeket vásárolni, amelyek bevételét a háború-sújtotta kárpátaljai magyar közösség támogatására fordítják - ismertette a zenekar felajánlását.

Nyers Alex hangsúlyozta: a zene közvetítésével szeretnék erősíteni a hazai és határon túli magyar fiatalok nemzeti összetartozását és a Kárpát-medencében élő népek közötti barátságot. Terveik szerint a zenekar hosszú távon működik majd és a tábort a következő években rendszeresen megszervezik. Már az idei évre is sikerült ismert, sőt, nemzetközi hírű zeneművészeket - mint Szatmári Zsolt vagy Fejér András - megnyerni az ügynek, akik szívesen részt vesznek a tábor munkájában, segítik a közös felkészülést.

A zenekar alakulásáról a karmester elmondta, hogy létrehozása Schwartz József kürtművész és karmester ötlete volt, akivel évek óta készítették elő a mostani tábort és koncertkörutat. Létrehozták a Végtelen Út Alapítványt, amely megteremti a zenekar működésének az alapjait. Schwartz József kürtművész 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd az 1957-ben a disszidens magyar zenészek által alapított Philharmonia Hungarica zenekarának lett a tagja. Később Németországban, Singenben volt a város zenei igazgatója, majd a rendszerváltás után hazatért Magyarországra.

A Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar augusztus 2-án, vasárnap, 17 órakor ad jótékonysági koncertet Kecskemét Főterén. A bevételt a háború sújtotta Kárpátalján élő magyarok megsegítésére ajánlják fel.




 

Kövessen minket a Facebookon is!