Program 2015. július 30. 13:20

A Klasszikus Jazz Világnapja magyar-osztrák összefogással

Az idén 30 éves Bohém Ragtime Jazz Band magyar és osztrák vendégekkel ünnepli idén a Klasszikus Jazz Világnapját. A Louis Armstrong születési évfordulója kapcsán 2011-ben dr. Ittzés Tamás által indított Oh Yeah Day mozgalom (www.OhYeahDay.com) magyarországi helyszínei a kecskeméti főtér és az óbudai Magyra Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum udvara lesznek. A koncertek ingyenesek, a szervező Kecskeméti Jazz Alapítvány szeretettel várja az érdeklődőket, akár eső esetén is (fedett mindkét városban van).

A klasszikus jazz kedvelői fergeteges minifesztiválra, kicsattanó jókedvre, örömzenére számíthatnak a hétvégén: a kecskeméti főtéren augusztus 1-jén szombat este 6 és 10 óra között a Penge Benge Jazz Band, a bécsi Martin Breinschmid his Radio Kings és a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band lép fel, augusztus 2-án vasárnap este 7 és 10 között Óbudán (Korona tér 1., www.kultea.hu) a Bohémek és az osztrák csapat adnak ünnepi koncertet.
 

Penge Benge Jazz Band (Kecskemét)

A zenekart Tormási Attila alakította kecskeméti zenészekből, művészeti vezető Korb Attila. Legfőbb céljuk a közönség minőségi kiszolgálása, igazi bulizenekar, a szó legjobb értelmében. Gengszteridők c. CD-jük a koncerten kapható.
 

Bohém Ragtime Jazz Band (Kecskemét)

Az idén 30 éves, „Az év jazzegyüttese”-ként eMeRTon-díjas kecskeméti zenekar az Oh Yeah Day kezdeményezője, 2011 óta tartanak koncerteket a Klasszikus Jazz Világnapján, a kezdeményezéshez többek között angol, amerikai, ausztrál, spanyol, brazil, szlovák, spanyol zenekarok és helyszínek csatlakoztak.
 

Martin Breinschmid his Radio Kings (Bécs)

Bécsi formáció, akik a Benny Goodman, Lionel Hampton fémjelezte kiszenekari swingstílus hagyományait követik. Vezetőjük a legsokoldalúbb osztrák ütőhangszeres művész Martin Breinschmid 1970-ben született, s komolyzenészként szerzett summa cum laude diplomát Bécsben. Az egyik legjobb osztrák dobos és vibrafonos, valamint szimfonikus zenekari zenész bármilyen ütőhangszeren. Timpanizott szimfóniákban és kisdobolt musicalekben, a Kairói Operaházban Bartók kétzongorás és ütőhangszeres szonátáját játszotta, de legismertebb YouTube-klipjén írógépen játszik zenekari kísérettel.
 

Néhány név azok közül, akikkel jazzdobosként és -vibrafonosként együtt játszott: Dave Brubeck, Joe Zawinul, Buddy De Franco, Terry Gibbs, Ken Peplowski, Jake Hanna, Bucky Pizzarrelli, Peanuts Hucko, Bob Haggart, Bob Wilber, Scott Hamilton, Jim Galloway, Randy Sandke, George Masso, Antti Sarpila, Joe Ascione, Lee Harper, Bob Barnard, Alan Vachè, Dan Barrett, Howard Alden, Rossano Sportiello, Frank Roberscheuten, Engelbert Wrobel, Nicki Parrott, Butch Miles.

Klasszikus zenészként játszott többek között a Los Angelesi Filharmonikusokkal, az Izraeli Filharmonikusokkal, a Concentus Musicus, a Camerata Academica Salzburg, a Wiener Kammeroper, Wiener Kammerphilharmonie együtteseivel olyan karmesterek vezényletével, mint Claudio Abbado, Zubin Mehta, Nikolaus Harnoncourt, Roger Norrington.

Európán kívül turnézott Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Indonéziában, az Egyesült Államokban és Dál-Amerika országaiban. Dobosként járt már Magyarországon, vibrafonosként most lép fel nálunk először. Partnerei kiváló zenészek, a jazzklarinétosként és jazz-zongoristaként végzett Herbert Swoboda, a klasszikus képzettségű és jelentős pedagógiai tevékenységet is folytató bőgős, Harald Putz, valamint vendégként az egyik legkiválóbb magyar dobos, Berdisz Tamás.
 

Kövessen minket a Facebookon is!