Kultúra 2015. július 31. 07:30

Fehéregyházán emlékeztek Petőfi Sándorra

Képgaléria
Fehéregyházán emlékeztek Petőfi Sándorra
A helyi Petőfi Emlékbizottság elnöke, dr. Tarjányi József és tagjai: Kállainé Vereb Mária igazgató és Tóth Csaba középiskolai tanár képviselték a múlt hét végén Kiskunfélegyháza városát az erdélyi, fehéregyházi Petőfi ünnepségeken.

A hagyományokhoz híven ebben az évben is egész napos ünnepségsorozattal emlékeztek meg a költő halálának évfordulójáról, melynek szervezője az 1990-es évek elején alakult Petőfi Sándor Művelődési Egyesület.

A küldöttség tagjai vasárnap reggel a költő feltételezett elestének helyén, az ispánkúti Petőfi-emlékműnél helyezték el koszorújukat. Az alkotást Hunyadi László szobrászművész 1969-ben készítette el, amelyet azóta többször megrongáltak és helyreállítottak. A millenniumi unitárius templomban nagytiszteletű Papp Mária püspöki titkár igehirdetését hallgatták meg az ünneplők.

11 órakor vette kezdetét a Múzeumkertben a koszorúzással egybekötött ünnepség. Itt emelkedik a tízméter magas, kiterjesztett szárnyú turulmadaras emlékmű. 1861-ben felmerült az igény, hogy meg kell jelölni Petőfi Sándor halálának helyét a fehéregyházi csatatéren. Alpár Ignác művének felavatása 1899. július 31-én történt, Fehéregyházán, a Múzeumkertben.

Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Szarka Gábor, Magyarország Csíkszeredai főkonzulátusának konzulja, Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Pohankovics András, Kiskőrös város alpolgármestere. Félegyháza városa nevében dr. Tarjányi József rövid bevezetőjét követően  Móra Ferenc, Petőfi Sándorról írt történetét osztotta meg közönségével.

A félegyházi küldöttség koszorút helyezett el a Múzeumkertben, Kiskunfélegyháza által ajándékozott egészalakos Petőfi szobornál, Máté István szobrászművész alkotásánál. Az ünnepség a sárospataki 8KOR Színház Petőfi műsorának bemutatásával zárult.

A félegyháziak a segesvári várban, a katolikus templom kertjébe is elzarándokoltak és koszorúztak azon a helyen, ahol 2014-ben újra elhelyezték Romolus Ladea Petőfi-mellszobrát, amit a várfal omlása miatt lebontottak és évekig nem állítottak vissza.

 

Kállainé Vereb Mária 

a Petőfi Emlékbizottság tagja



 

Kövessen minket a Facebookon is!