Sport 2015. augusztus 1. 16:00

Tehetségekben bővelkedve

Tehetségekben bővelkedve
Országos bajnokság, kéttusa verseny, valamint úszásoktatás tartozott a nyár jelentősebb eseményei közé a Kiskunfélegyházi Úszó Egyesületnél. Az újdonságként bevezetett kéttusa versenyen több érmet szereztek a fiatal úszók és az országos bajnokságon is megcsillantották tudásukat. Az utánpótlás kinevelésében jelentős szerepet játszik az úszásoktatás. A tehetséges fiatalok az alapok elsajátítását követően később versenyeken vehetnek részt. Fontos kiemelni Fazekas Bence eredményeit. A 15 éves félegyházi úszó a helyi egyesületnél pallérozódott, ahonnét 2014 őszén Kecskemétre igazolt. A tehetséges versenyző korosztályos országos bajnokságot nyert és 1 percen belül teljesítette a 100 méteres mellúszást. Erre az elmúlt 20 év során csupán két magyar úszó volt képes ebben a korban, köztük Gyurta Dániel olimpiai bajnok.

2015 első felében 38 arany, 39 ezüst és 40 bronzérmet szereztek a félegyházi úszók. Emellett három „B” kategóriás versenyen és több országos ranglista tornán vettek részt. A diákolimpiákon megyei szinten Szekeres Norbert és Faragó Dorka aranyérmes lett, míg legutóbb a megyei kéttusa versenyen 4 arany, 4 ezüst és 3 bronz termett a félegyházi úszóknak.

Tóth Zoltán, a Kiskunfélegyházi Úszó Egyesület titkára elmondta, nem számítottak ilyen jó eredményre az elsőként megrendezett kéttusa tornán, ami úszásból és futásból áll. A duatlonhoz nagyban hasonló a kéttusa, de az úszás a meghatározóbb része.

A megyei kéttusa bajnokok részt vehettek az országos döntőn, ahol a legjobb eredményt az I. korcsoportos leány és a VI. korcsoportos fiú csapat érte el, mindkettő 5. lett.

A kéttusát a III. medencés hosszútávúszó OB követte. 3000 méteren Vízhányó András 11. helyen zárt.

Az országos delfin bajnokságon Vízhányó Blanka és Gecse Brigitta ugyancsak jó időket ért el.

Az országos gyermek bajnokságon Vízhányó András 200 méteren pillangóban indult el és 11. lett.

A ranglistákon e két versenyző közül Vízhányó Blanka 200 méteres pillangóban 5. helyen áll, Vízhányó András pedig 3. a számában.

Fazekas Bence a KVSC színeiben idén országos bajnokságot és vidék bajnokságot nyert. Ezt megelőzően 6-7 éven keresztül a Kiskunfélegyházi Úszó Egyesület tagja volt, innen igazolt Kecskemétre, ahol a fejlődése szempontjából jobbak a feltételek.

Vele kapcsolatban Tóth Zoltán elmondta, Bence elsősorban a rövid távokon szerepel jól. A mellúszás mellett a gyorsúszás is fekszik neki és a válogatott bő keretének a tagja.

Tóth Zoltán kiemelte, az utánpótlás szempontjából fontos, hogy elindult egy országos program, amelyben a legtehetségesebb 8-14 éves kor közötti fiatalok vesznek részt. Régiókra bontva az úszószövetség központi edzéseket, táborokat tart. A programba Vízhányó András is bekerült, akinek többek között Vermes Albán, az 1980-as moszkvai olimpia ezüstérmes mellúszója ad tanácsokat.

 

 

G. Z.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!