Helyi hírek 2015. július 31. 15:20 Forrás: keol.hu

Petőfire emlékeztek Kecskeméten

Képgaléria
Petőfire emlékeztek Kecskeméten
Petőfi Sándor halálának 166. évfordulóján pénteken Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kortárs Kecskeméti Művészeti Műhelyek (KKM) Katona József Emlékháza és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület kecskeméti csoportja szervezésében több helyen is megemlékeztek Kecskeméten a költőről.

Első helyszínként 10 órakor megemlékezést és koszorúzást tartottak a Városháza főhomlokzatán található emléktáblánál: itt dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere mondott emlékező beszédet. Felidézte Reviczky Gyula 1877-ben írt versét, melyben így írt a költőről: „Petőfi él, de nem mint hiszitek! Nem mint bágyadt tekintetű öreg. A kor arcára nem vésett redőt, fehér hajjal se képzeljétek őt. Fejét fennhordja most is; szeme is fényes; Oly fiatal még, csak huszonhat éves."

- Ha Petőfit élőnek tekintjük, mint Reviczky Gyula 1877-ben, akkor nem harsányan, nem hivalkodóan, nem demonstrálva, de határozottan és következetesen a mindennapokban is ki kell állnunk a szabadság és a nemzeti önazonosság ápolása, megőrzése mellett felmutatva az értéket egy értékbizonytalan korban - mondta egyebek között az alpolgármester.

Az ünnepi emlékezéssorozat a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban - a Városháza épületében - folytatódott, ahol megtekintették Schifferdecker Dániel, Petőfi kecskeméti tanítója korabeli naplóját és számadáskönyvét. Amelyben egyebek között Schifferdecker tanítványai között szerepel Petőfi Sándor neve is.

Ezt követően, 12 órakor az emlékezők az Evangélikus templomhoz mentek és koszorút helyeztek el az Evangélikus Egyházközség Lelkészi Hivatalának épülete oldalában lévő emléktáblánál (Arany János utca 1). Itt állt ugyanis korábban az az iskola, ahol Petőfi Sándor 1828-31 között a betűvetést tanulta.

Végül a programot 13 órától 15 óráig a KKMM Katona József Emlékházában (Kecskemét, Katona József utca 5) folytatták, ahol virtuális sétát tettek a Petőfi emlékhelyeken, majd rövid előadásokkal és kötetlen beszélgetéssel zárult a Petőfi-program.
 

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Petőfi Emlékbizottság 18 órára várja a félegyháziakat Petőfi Sándor halálának 166. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre.

Program: 18 óra - Petőfi tér

Himnusz, majd koszorúzás. Ünnepi beszédet mond Tarjányi József, a Petőfi Emlékbizottság elnöke.

Breviárium Petőfi verseiből - előadja Barna Pap Bianka, a Móra Ferenc Gimnázium, és Kovács Ferenc, a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézményének tanulója. Közreműködik a Széljáró Balladás együttes.

Szózat

Petőfi-séta - A kiskunfélegyházi Petőfi emlékhelyek megtekintése, séta a Petőfi szobortól. Vezeti Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója.


Fotó: keol.hu



 

Kövessen minket a Facebookon is!