Helyi hírek 2015. augusztus 2. 13:20 Forrás: MTI

Hétfőtől szállítják az iskolákba a tankönyveket

Hétfőtől szállítják az iskolákba a tankönyveket
Hétfőn megkezdődik az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból, a kiadványok átadásának idejét az iskolák és fenntartóik közösen határozzák meg. A könyvekért az idén szeptember 15-ig kell majd fizetniük a szülőknek.

A Kello tájékoztatója szerint a 2015/2016-os tanév tankönyvrendelésében az eddigiekhez képest több változással kell számolni, így az általános iskola 1-2-3. osztályában minden diák ingyen kapja a tankönyvet, iskolai szintű szállítás lesz, nem lesznek előre összecsomagolt tanulói tankönyvcsomagok.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár korábban jelezte: a nyomdák határidőre, július 31-ig leszállítják az összes, több mint 12 millió tankönyvet a könyvtárellátó raktáraiba. Közlése szerint naponta mintegy 350 iskola kapja meg a tankönyveket, és a tervezett, augusztus 25-ei határidőre minden iskola hozzájut a rendelt mennyiséghez.

Az általános iskolás diákok 63 százaléka ingyen vagy kedvezménnyel jut a tankönyvekhez. Az ingyenes állami tankönyvprogram keretében az általános iskola 3. évfolyamáig már most minden gyerek ingyen kapja a tankönyveket - ismertette.

Az iskoláknak április 1-jétől április 30-ig kellett leadniuk az alaprendeléseiket. Az újonnan beiratkozó tanulók rendeléseinek rögzítésére és az esetleges módosításokra az intézményeknek május 15. és június 30. között volt lehetőségük.

A tankönyvek átadásának idejét az iskolák és fenntartóik közösen határozzák meg, arról az adott intézmény fogja tájékoztatni a szülőket.

Azoknak a diákoknak az esetében, akiknek fizetniük kell, a leszállított könyvek alapján számla készül, amelyet a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt, átadás-átvételi bizonylat kíséretében. Ebből egy eredeti aláírt példány a szülőknél marad, a második eredeti aláírt példányt az iskola visszajuttatja a Kello részére.

A számla alsó, perforált részén találják majd a szülők a befizetéshez szükséges csekket, a határidő szeptember 15-e. A kiadványok árát többféle módon lehet kifizetni: csekken vagy banki átutalással, a 64400068-30107825-11100049 számlaszámra. A tavalyi évhez hasonlóan személyesen készpénzzel, iskolakezdési utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello infopontokon és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban is fizethetnek. A pontos címek http://webshop.kello.hu/ oldalon találhatók.

Ha a gyermek iskolát váltott, azt kérik, hogy a szülők a tankönyvrendeléssel kapcsolatos teendőkről érdeklődjenek az intézménynél. A fizetős diákok esetében az iskola döntése alapján a kifizetett könyveket a diák vagy viheti magával - ha ugyanazokból a könyvekből tanítanak a másik helyen -, vagy az új iskolában új tankönyveket rendelnek neki.

Jogosultsági státusváltozással, illetve az ingyenességre jogosító határozatok leadásával összefüggésben szintén az iskola az illetékes, ahogy a lakcímváltozást is az intézménynek kell jelezni.
 

Kövessen minket a Facebookon is!