Gazdaság 2015. augusztus 5. 13:20 Forrás: Petőfi Népe

Lökhárító-gyár épül Kecskeméten

Lökhárító-gyár épül Kecskeméten
Újabb nagyberuházás Kecskeméten: 2016 végéig 30 milliárd forintból 400-500 főt foglalkoztató lökhárító-gyárat épít egy indiai autóipari beszállító cégcsoport, a Mercedes-gyár melletti területen.

A lökhárító-gyár a Mercedes-gyár 2-es kapujához vezető Daimler út leágazása mentén, a Duvenbeck és Kühne+Nagel csarnokok közelében épülne. Ahhoz, hogy a területet átsorolják gazdasági övezetbe, ugyanakkor területrendezési hatósági eljárásra van szükség. Ennek kezdeményezéséhez volt szükség a kecskeméti közgyűlés jóváhagyására, amely szerdán meg is született a rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hangsúlyozta: ahhoz, hogy a befektető kéréseinek eleget tudjanak tenni, már most el kell indítani az engedélyezési eljárásokat, nem lehetett megvárni a következő, szeptember végi rendes közgyűlést, mert így tudják csak tartani a határidőket.

A beruházó SMR Automotive Mirror Technology Hungary részéről Takács Ferenc projektvezető beszélt a tervekről. Mint elmondta, cégük az indiai alapítású Samvardhana Motherson Group (SMG) cégcsoport tagja. Az SMG 1975-ben egyfős cégként indult Indiában, ma már a világ 25 országában van jelen, 140 gyáregységgel és telephellyel, 70 ezer alkalmazottal, a világ 40. legnagyobb autóipari beszállítója. Üzelti portfóliójuk legnagyobb részét a belső- és külső modulok gyártása adja (39 százalék, ide tartozik a lökhárító is), de jelentős a visszapillantó tükrök (28 százalék) és a kábelek gyártása is (18 százalék). Legnagyobb részt a BMW-nek, a VW csoportnak, a Daimler-nek és a General Motorsnak szállítanak alkatrészeket.

Magyarországon 2009-ben vásároltak meg egy gyáregységet Mosonszolnokon, itt visszapillantó tükröket gyártanak, akárcsak 2011-ben Mosonmagyaróváron felhúzott új üzemükben. A HVG hetilap legnagyobb árbevételű magyarországi cégeket felsoroló listáján tavaly 96. SMR Hungary-nak (315 millió euró árbevétel) a két gyáron kívül egy logisztikai központja is van Hegyeshalmon, ez szintén 2011-ben épült. Az SMR Hungary a hazai autógyártás aktív szereplője, hiszen a Mercedesnek szerződéses beszállítója.

Összesen 1600 dolgozót foglalkoztatott – idáig. Ugyanis a kecskeméti üzemmel ez a szám jelentősen bővülhet. Takács Ferenc arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy a cég Kecskeméten egy személyautó lökhárító gyártóegységet hozna létre. A beruházás nagyságrendjét 30 milliárd forintban jelölte meg. Az üzemhez egy 10 hektáros területre van szüksége a cégnek, amelyen egy 45 ezer négyzetméter területű csarnok és annak kiszolgáló épületei épülnének meg. Fröccsöntés, lakkozás, és összeszerelés egyaránt zajlana az üzemben.

- A lökhárító gyártó üzemegység fő vevője a Mercedes lenne, de a jövőben természetesen további autóipari cégeknek is szándékozunk szállítani – mondta Takács Ferenc, hangsúlyozva, a tervezést is ennek megfelelően végezték, és számolnak a bővítéssel.

A projektvezető hangsúlyozta: már élő szerződésük van a Mercedes-szel, hogy mire 2018 januárjában elindul az új A és B osztályos autók szériagyártása, ezekhez az SMR kecskeméti gyára fogja szállítani a lökhárítókat. A gyár azonban már korábban elkezdené működését. A projektvezető kijelentette: első ütemben 400-500 főnek tudnak majd munkát biztosítani, de valószínűleg lesz második, sőt remélhetőleg harmadik ütem is.

A cég a kutatás-fejlesztésben is részt kíván venni helyi szakemberek, tudásközpontok és felsőoktatási intézmények bevonásával. A vállalat egyébként már partnere a Kecskeméti Főiskolának a duális képzésben. Öveges László városi főépítész hangsúlyozta: a gyár szóban forgó területének gazdasági övezetté minősítése csak akkor lép hatályba, ha közgyűlés egyeztetések után életbe lépteti a településrendezi terv felülvizsgálatát, és szerződést köt a fejlesztővel, mert nem az a cél, hogy a térségben felmenjenek a telekárak.
 

Az önkormányzat építené a gyárhoz vezető utat

A közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat településrendezési szerződést köt a SMR Automotive Mirror Technology-val. Ebben a város vállalja, hogy a Daimler úti leágazástól a beruházási területig megtervezteti-kiépíti a vízi közműveket (vezetékes ivóvíz és szennyvízcsatorna), az üzemhez vezető utat megerősíti-kiszélesíti, ahol földburkolatú, ott aszfalttal leburkolja, a területtel szemben buszfordulót létesít, a leágazástól a buszfordulóig kerékpárutat épít, mindezt 2016. november 30-ig.

Ezenfelül az önkormányzat „segíti a beruházót a rendelkezésre álló eszközeivel a létesítmény megvalósulása érdekében”. A szerződés szerint a beruházó fogja saját költségén kiépíteni az üzem földgáz-és az elektromos áram ellátását. A cég emellett vállalja, hogy 2016. december 31. napjáig több mint 40 ezer négyzetméteres ipari létesítményt alakít ki, melyben 2017. december 31. napjáig 390 fő számára munkahelyet teremt.



 

Kövessen minket a Facebookon is!