Helyi hírek 2015. augusztus 8. 08:25 Forrás: MTI

Több millió négyzetméter erdő pusztult el a júliusi tűzekben

Több millió négyzetméter erdő pusztult el a júliusi tűzekben
Az elmúlt hét csapadékosabb időjárása ellenére az erdők továbbra is nagyon szárazak és egy kisebb eső után akár egy órával is lángra kaphat a növényzet - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében. Emlékeztetnek: a földművelésügyi miniszter július 3-án általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely azóta is érvényben van.

A rendkívül száraz erdők, mezők, mezőgazdasági területek és a meleg, valamint a szeles időjárás miatt gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fél óra alatt akár tízezerszeresére nőhet egy négyzetméternyi avartűz.

A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a járművekből kidobott cigarettacsikktől, de még az eldobott gyufaszáltól is lángra kaphat a kiszáradt vegetáció. Az erdőkben, fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetén belül továbbra is tilos tüzet gyújtani, még kijelölt tűzrakó helyeken sem engedélyezett. Belterületi ingatlanokon körültekintően és megfelelő mennyiségű oltóanyaggal (víz) ellátva grillezzenek, és lehetőleg minél kisebb tüzet rakjanak. A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes - közölték.
 

Megyénkben is pusztítottak a lángok

Július 27-én számoltunk be arról, hogy az akkor már napok óta tartó oltási munkálatok eredményeként a Kiskunsági Nemzeti Park területén sikerült elfojtani a tűzoltóknak a lángokat.


 

Kövessen minket a Facebookon is!