Helyi hírek 2015. augusztus 6. 18:20 Forrás: hvg.hu

Angol gép miatt riasztották a magyar Gripeneket

Angol gép miatt riasztották a magyar Gripeneket
Úgy haladt át a cseh, majd a szlovák légtéren egy angol felségjelzésű Boeing 757-es utasszállító, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással. Emiatt riasztottak itthon két Gripent – írja a Velvet. A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy bevetették a vadászgépeket.


A szlovákiai Szia Komárom című oldal beszámolója szerint szerdán dél körül hangos robaj hallatszott a komáromi és érsekújvári járás több településén. A szokatlan dörejt Magyarországon is hallották. Mint kiderült, a hangrobbanást két vadászgép okozta, amelyeket egy civil gép miatt riasztottak.

Az angol Boeing pilótái nem kommunikáltak a légi irányítókkal, ezért két szlovák Mig-29-es eredt a nyomába. A vadászgépek felszállásáról szóló hírt a szlovák védelmi minisztérium is megerősítette, de csak annyit közöltek, hogy a Boeinget a szlovák-magyar határig kísérték, ahonnan a magyar hadsereg folytatta a követését. A szlovák Markíza televízió szerint a gép egy brit fapados légitársaságé volt.

A Honvédelmi Minisztériumtól a Velvet kérdéseire azt válaszolták, hogy a legmagasabb szintű, úgynevezett „alfa riasztást” rendelt el a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja. Az angol felségjelzésű Boeing 757-es utasszállító úgy haladt át ugyanis a cseh, majd a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással. Mire a Manchester-Larnaca között közlekedő civil járat a magyar légtérbe ért volna, a NATO légi hadműveleti központja azonnali felszállásra adott parancsot.

A magyar légierő két Gripenje 12 óra 22 perckor szállt fel, és két perc múlva már kapcsolatot létesített a civil utasszállító pilótáival, akik ezután felvették a rádiókapcsolatot a földi irányítással. A vadászgépek a déli országhatárig kísérték az utasszállítót, amely a repülési tervének megfelelő útvonalon kilépett a magyar légtérből. A Gripenek 12 óra 48 perckor visszatértek a kecskeméti repülőbázisra.


Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!