Helyi hírek 2015. augusztus 7. 13:00 Forrás: Petőfi Népe

XXIV. Hittanya-tábor

XXIV. Hittanya-tábor
Isteni fény és emberi árnyék az egyház arcán címmel rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye legnagyobb lelkigyakorlatos táborát Bugacon. A huszonnegyedik táborban ezúttal 118 gyermek vert sátrat a Hittanya udvarán.

A vasárnap érseki misével záruló táborban idén a katolikus egyházat ért kritikákkal foglalkoznak. A hívő fiatalok azt vizsgálják, mit kezdjenek ezzel a helyzettel. Hallgassanak némán, vagy vegyék fel a kesztyűt – persze nem erőszakos visszatámadással, hanem krisztusi módon, az igazságot keresve és kimondva – mutassanak rá az egyház számos nagyszerű tevékenységre, arra a sok jóra, ami a hitükből fakad, és ami messze felülmúlja az emberi esendőségből eredő rosszat.

– Ha a mai embereket megkérdezzük a vallásról, a hitről, akkor nagyon sokan elmondják, hogy elfogadják Istent, és még Jézusban is hisznek, de az egyházzal számos problémájuk van, amit azonban nem tudnak konkrétan megfogalmazni. Az viszont tény, hogy az intézményektől való eltávolodás különösen jellemző az európai társadalmakra, és mai ember az egyházzal, mint intézménnyel nem tud mit kezdeni – nyilatkozta dr. Finta József érseki helynök, a tábor vezetője.

Hozzátette: – Tény és való, hogy vannak olyan emberi tényezők az egyházban amelyek megnehezítik annak elfogadását. A mai napig előrángatnak a múltban történt egyházi eseményeket, mint például a keresztes háborúkat vagy az inkvizíciót. De a jelenben is vannak olyan emberek az egyház tagjai között, akik nem hitelesek. Nyilván ebből erednek a kételyek – részletezte a kiskunhalasi plébános.

– Ezekről őszintén beszélgetünk a fiatalokkal. Az események történelmi hátterét megvilágítva megbeszéljük, hogy mik voltak a múltban a hibák. Ugyanakkor arra is szeretnénk rámutatni, hogy a kifogásolni valók ellenére sokkal több a fény, mint az árnyék az egyház életében. Finta József Giuseppe atya kiemelte a közösséghez tartozás élményét, hogy ebben a közösségben van kivel beszélgetni a lelki dolgokról, és természetesen a hitről. Mert Isten ismerete soha nem saját találgatásunkon múlik, szükség van olyan emberekre, akik hitelesen közvetítik Krisztus tanítását, evangéliumi életformát. A fiatalokra váró feladat pedig az evangelizáció, hogy azt a hitet ami bennük csírázik és remélhetőleg ki is hajt az évek során, tovább adják saját családjukban és tágabb környezetükben is. Nem hiányozhatott a sport, a játék, a zene és tánc sem A tábor témájának feldolgozásában papok, szerzetesek, világi szakemberek segítik a fiatalokat.

Főbb előadók – Beer Miklós váci megyéspüspök, Miklós Péter történész, teológus és Farkas István piarista szerzetes – voltak. A napi gitáros szentmise, a közös imádság, és a szentségimádás mellett a szervezők fontosnak tartják a közösségépítést, a jó hangulatot is. Ezért a táborból nem hiányozhatott a sport, a játék, a túra, a kézműves foglalkozás, a zene és tánc sem.
 

Fotó: Vajda Piroska



 

Kövessen minket a Facebookon is!