Helyi hírek 2015. augusztus 9. 11:30 Forrás: Petőfi Népe

Beteg platánfák a ligetös főutcán

Beteg platánfák a ligetös főutcán
Ultrahanggal vizsgálták át a kiskunfélegyházi Kossuth utca platánfáit. A több mint százéves platánsor egyedei ugyanis daganatos betegségben szenvednek. A város azonban igyekszik megóvni a városképi jelentőségű fasort – hangsúlyozta Csányi József polgármester.

A szakemberek pontosan 101 fát vizsgáltak meg ultrahangos készülékkel. A daganatok ugyan szemmel is jól láthatóak, a belső korhadást azonban csak speciális készülék segítségével tudják kimutatni – mondta el Barczikay Gábor, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának főtanácsosa. Hozzátette: erre a vizsgálatra azért van szükség, hogy kiszűrjék a balesetveszélyes fákat. Korábban ugyanis volt már fakidőlés a főutcán.

A fák vizsgálatát az önkormányzat felkérésére egy erre szakosodott budapesti társaság végezte el, jelenleg a szakvélemény elkészítésén dolgoznak. Minden érintett fára vonatkozóan külön-külön megoldási javaslatot tesznek le a képviselő-testület asztalára.

Ugyanakkor Barczikay Gábor azt is elmondta, hosszútávon csak a fák cseréje jelenthet megoldást. Mivel a platánsor helyi védettség alatt áll, a jövőben is csak platánfák kerülhetnek a város főutcájára.


Fotó: Vajda Piroska



 

Kövessen minket a Facebookon is!