Helyi hírek 2015. augusztus 12. 07:30

Meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos

Meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos
Az Országos Tisztifőorvosl az ország területére kiadott és érvényben lévő 3. fokú hőségriasztást augusztus 16-án éjfélig meghosszabbítja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján és a szakmai ajánlások figyelembe vételével. A hőségriasztás meghosszabbítását a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségügyi kockázatok teszik indokolttá.

Rádi Rudolf, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője ismételten arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Kiskunfélegyházán - tekintettel a hőségriadóra - a hétköznapokon vizet osztanak a városháza árkádja alatt, valamint a Béke téri piacon, a VSZKSZ pedig locsolja a főbb útvonalakat a városban, illetve több helyen is párakapukat állítottak fel, így nyújtva némi enyhülést a kánikulában.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság és a hazánkban tartózkodók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
 

További információk:

https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/kozegeszsegugy/kornyezet_egeszsegugy/hoseghullam http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs




 

Kövessen minket a Facebookon is!