Gazdaság 2015. augusztus 13. 11:40 Forrás: MTI

Budapesten tüntettek a Bács-Kiskun megyei szőlőtermelők

Budapesten tüntettek a Bács-Kiskun megyei szőlőtermelők
Alföldi szőlőtermelők tüntettek szerdán Budapesten az olasz nagykövetség előtt. A demonstrációt a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szervezte annak érdekében, hogy megállítsák az olcsó olasz borok hozatalát.

Közölték, ez szerintük ellehetetleníti a legnagyobb magyar bortermelő vidék, a kunsági borvidék termelőit, mivel nem tudnak versenyezni az olcsó olasz import borral. Budavári László a szőlőtermelők képviseletében, mintegy kétszáz alföldi szőlőtermelő előtt elmondta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják.

Az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi - fejtette ki. Ezért szorgalmazta, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke mondjon le, mivel nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek megvédése érdekében.

Szerinte olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett. A kormányt pedig arra kérte, hogy a migrációt megállítani tervezett kerítéshez hasonlóan húzzon "falat" a magyar élelmiszerek, köztük a bor védelme érdekében is az ország köré, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra. Ez nemcsak a magyar élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők érdeke, hanem a fogyasztóké is - húzta alá.

A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amit a követségen személyesen a nagykövet vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően. A demonstrációt követően a tüntetők várhatóan kora délután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) épületéhez vonulnak a fővárosban, hogy ott is tiltakozzanak az olcsó olasz importborok behozatala ellen.


Fotó: Suhajda Krisztián facebbok oldala




 

Kövessen minket a Facebookon is!