Helyi hírek 2015. augusztus 14. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Megkezdődött a 2015-ös parlagfű-szezon

Megkezdődött a 2015-ös parlagfű-szezon
A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt a szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat. Ezért az Országos Közegészségügyi Központ figyelmeztető jelzést adott ki az ország túlnyomó részére.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat múlt heti mérései alapján a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben elérte a közepes szintet. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe a közepes koncentrációt citromsárga színnel jelöli. Ennek alapján a Dunántúlon csak a tatabányai mérőállomás környékén nem éri el a parlagfű pollenkoncentrációja a „figyelmeztetés” szintet. Az Északi-középhegység területén, illetve attól délre, egészen Szolnokig, illetve a Tisza vonaláig, továbbá a szegedi mérőállomás környékén sem kell még tünetekkel számolniuk a parlagfűre érzékenyeknek. Az Alföld nagyobb részén azonban a citromsárga, figyelmeztető jelzés van érvényben.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer összesen hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a riasztási fokozatok. A jelenleg zöld színnel jelölt területeken a levegőben 1-9 darab pollenszemet észleltek, ami még nem okoz tüneteket. A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl, ami a 10-29 darab pollenszemet jelent légköbméterenként. Ez már enyhe tüneteket okozhat, a „figyelmeztető” jelzés tartozik hozzá. A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I. II. - III. szintű riasztások kiadására lehet szükség (a PPRR térkép ezekhez 6 különböző színt társít, a pollenterheléstől függően).

Az ÁNTSZ felhívja a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy - amennyiben eddig még nem tették meg - kezdjék el szedni gyógyszereiket. A most kiadott „figyelmeztetési” fokozatnál eggyel magasabb, I. fokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

Az OKK előrejelzése alapján ezen a héten az ország egyes részein már elérheti a magas koncentrációt az átlagos pollenterhelés, számítani lehet az I. fokú riasztás kiadására. A parlagfű szezon csúcsa - az időjárástól függően - az idén várhatóan augusztus utolsó két hetének valamelyikére esik majd.


 

Kövessen minket a Facebookon is!