Helyi hírek 2014. március 24. 11:46

Csapó, felvétel indul, kamera forog… ACTION!

Képgaléria
Csapó, felvétel indul, kamera forog… ACTION!
Mint eddig már hosszú évek óta, az idén ismét lehetőséget kapott a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium médiaszakköre, hogy tanulmányi kirándulást tegyen a filmezés világába.

A Mafilm fóti stúdiójában a középkori díszletrendszerrel kezdtük az ismerkedést, ahol többek között olyan produkciók készültek, mint a Ken Follet regényéből készült, A katedrális című sorozat, és a 2012-ben forgatott, A holló című film. Sétálgathattunk középkori főtéren, várudvarban, trónteremben, sőt a várbörtön rejtélyes folyosóin lépkedve mi is egy izgalmas kalandfilm résztvevőinek képzelhettük magunkat. Bepillantást nyerhettünk az Adrien Brody főszereplésével Houdiniről itt készülő film díszleteibe is. (Sajnos innen kameráinkat kitiltották a titoktartás biztosítása érdekében). A középkori kültéri díszlet területe meghaladja az 5 000 m2 -t. Láthattuk a Sorstalanság című filmhez épített barakk tábort, középkori londoni és názáreti díszleteket is. A Máriássy stúdióban éppen kaszkadőrök gyakoroltak, amikor arra jártunk. Mindannyian csodálattal néztük őket, és kedvet is kaptunk, hogy belevágjunk a kaszkadőrkarrierbe. Az akció a későbbiekben sem maradt el, ugyanis a stúdióhoz tartozó fegyvertárba is benéztünk, ahol a középkori fegyverektől kezdve az 1960-as évekig több mint ezer fegyver található. A csoportunkból ketten lehetőséget kaptunk egy AK-47-es kipróbálására, természetesen csak vaktölténnyel, de a hatás így sem maradt el.

A következő helyszínen mindenki gyorsan feltalálta magát, ugyanis egy hatalmas jelmeztárt túrhattunk át. A különféle katonai egyenruháktól kezdve az állatjelmezeken át különböző korok, nemzetek, foglalkozások-hivatások jellemző viseletei, kiegészítői megtalálható itt. Sokan kedvet kaptak és belebújtak egy háborús hős, mexikói zenész vagy éppen egy egyiptomi fáraó bőrébe. A jelmeztár méreteit szemlélteti, hogy mintegy 100 000(!) ruhadarabot tartalmaz, és több mint 2500 négyzetméteren terül el.

Következő úti célunk Budapest XIV. kerületébe vezetett, a Róna utcai tv2 stúdióba. Ott Schwindl Endre igazgató úr fogadott minket, akinek ezt az izgalmas kirándulást köszönhetjük. Megmutatta, hogy hogyan is néz ki egy közvetítő kocsi belülről, és elmesélte, hogyan is zajlik egy forgatás áttelepítése. Ezt követően A Nagy Duett stúdiója felé vettük az irányt. Ide csak szigorú ellenőrzést követően léphettünk be. A stáb egyik tagja rögtön a vezérlő szobába kísért minket, ahol elsőként a rengeteg monitor tűnt fel. Elmagyarázta, hogyan valósul meg mindaz, amit esténként a tv képernyők előtt láthatunk. Hangtechnika, világítás, látványvilág… Ezek mind rengeteg munkát, szerkesztést, szervezést és odafigyelést igényelnek, hogy a néző a tökéletes végeredményt élvezhesse. Ezt a későbbiekben a stúdiótérben is megtapasztalhattuk, ahol rengeteg operatőr, hang - és fénytechnikai szakember és kellékes végezte precízen a munkáját. Amikor beléptünk, éppen két kiváló színművészünk, Pokorny Lia és Dolhai Attila próbált a színpadon, ötleteltek a produkcióval kapcsolatban. Helyet foglaltunk a nézőtéren, ahol egy másik stábtag állt rendelkezésünkre, örömmel válaszolva lelkes kérdéseinkre. Elkalauzolt bennünket a színfalak mögé, ahol alaposan szemügyre vehettük a díszletet. Néhányan megtapasztalhatták, milyen is az, amikor profi kamerákat és felszerelést kell kezelni. Miközben mi a háttérmunkálatokkal ismerkedtünk, A Nagy Duett párosai a színpadon próbáltak. Érdekes élmény volt azokkal a közismert médiaszereplőkkel egy helyiségben tartózkodni, akiket nap, mint nap láthatunk a TV2 televízió csatorna műsoraiban.

Rengeteg élménnyel, és szebbnél-szebb fotókkal tértünk haza erről az örök élményt nyújtó kirándulásról.

Gál Kíra 10/E

 

Kövessen minket a Facebookon is!