Gazdaság 2015. augusztus 16. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Az Irsai Olivért szüretelik a szőlőkben

Az Irsai Olivért szüretelik a szőlőkben
Megkezdődött a szüret. Szedik az Irsai Olivért a kunsági szőlőparcellákon. A borszőlő minősége igen jó.

– A soltvadkerti határban nagyon szép az Irsai Olivér, legalábbis ott, ahol a jég nem tett kárt a parcellákban. Most 17–17,5 cukorfokos a termés, melyből kiváló illatos bort lehet készíteni. Úgy látom, hogy átlagban 70–80 mázsányi termést hozott a szerencsésebb területeken hektáronként ez a szőlő. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy nagyon várjuk a hétvégi hideg frontot. Ez a szinte afrikai forróság nem tesz jót a gyümölcsnek. Ez idén már a harmadik hőhullám, amely miatt kisebb a fürtök súlya a vártnál. Hamarosan a cserszegi fűszeressel folytatjuk a betakarítást. Ezek a szőlők is szépek ma még. Magam éppen két hete vizsgáltam meg az egyik ültetvényünkről behozott fürtök cukortartalmát, akkor 15-ös értéket mértem, ami nagyon ígéretes. Azt hallottam, hogy egyes termelőknél, ahol fiatal az ültetvény és jó a talaj minősége, ott akár 100–130 mázsányi lehet a termés hektáronként. A kék szőlő esetében sincs ma még gond, de rájuk nagyon kellene az eső, mert a szárazság lassítja a fejlődésüket – mondta Frittman István, a Frittmann Pincészet egyik tulajdonosa.

Filus János, a Kaskantyúi Hegyközség elnöke is osztja a vadkerti borász véleményét. Eső és egy kis lehűlés kellene, mert ma még szépek a falu határában a szőlők, de a hőség ma már inkább káros, mint hasznos a borszőlő alapanyagának. Tapasztalata szerint a kaskantyúi szőlők egészségesek ,jól fejlődnek, sem a lisztharmat, sem pedig a peronoszpóra nem bántja a termést. Eddig a jég elkerülte a területet, de becslése szerint 15–20 százalékkal kevesebb lehet a termésmennyiség, mint tavaly. Hogy mennyi lehet a felvásárlási ár? Filus János ugyan nem akart számot mondani, de álláspontja szerint az önköltség plusz 15–20 százalék kellene ahhoz, hogy érdemes legyen egyáltalán kimenni az ültetvényekre. Érzése szerint 100 forint körül kell, hogy alakuljanak a felvásárlási árak.

Szűcs Gyula, a kiskőrösi Kossuth Pinceszövetekezet elnöke azt mondja, hogy a cserszegi fűszerest 24-én kezdik szüretelni. A kőrösi határban a gyümölcs cukrosodási folyamata nagyon ígéretesnek tűnik. A felvásárlási árakról annyit mond, hogy meglátása szerint legalább 10 forinttal többet kell kapnia a szőlészeknek kilónként, mint tavaly. Azaz az alsó kategóriás szőlőkért 70–80, míg a minőségiekért 90–110 forint a reális ár. A szövetkezet 90 tagja több mint 400 hektáron termel, ahonnan évente 30–35 ezer mázsányi szőlőt szüretelnek. Átlagosan 25 ezer hektónyi bor készül, melyből ma még mintegy 8 ezer hektónyi átmenő készlettel rendelkeznek. Ennek a felére már találtak vevőt, mondta Szűcs Gyula elnök.
 

Ez az ár fedezné a költségeket

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai részlege elkészítette a 2015. évi szüretre vonatkozó szőlőár számítását. Abból indultak ki, hogy hektáronként a költségek elérik a 836 ezer forintot. A kalkuláció alapján kapott nettó önköltségi ár nettó 93 Ft/kg, amely indokolja a legalább, nettó 100 Ft/kg (kompenzációs felárral 112 Ft/kg) nagyságrendű centrum árat. Hogy mennyi lesz a végső ár, az kérdés. Az Irsai Olivér, mely nem mérvadó, mindenesetre 130 forinttal indult a hét elején.



 

Kövessen minket a Facebookon is!