Gazdaság 2015. augusztus 17. 08:25 Forrás: MTI

Kis Miklós Zsolt: több pénz lesz az agrárium fejlesztésére

Kis Miklós Zsolt: több pénz lesz az agrárium fejlesztésére
Kemény tárgyalások, komoly viták után megszületett a megállapodás Magyarország és az Európai Bizottság között, amelynek eredményeként 2020-ig több pénz lesz a magyar agrárium fejlesztésére, mint a korábbi uniós költségvetési ciklusban volt - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára Hajdúböszörményben. Hozzátette: a hétéves ciklus során 1300 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a vidékfejlesztési programban.

Egyszerűbbek és hatékonyabbak lesznek a pályáztatási eljárások, amelyek egyszerre szolgálják a munkahelyteremtést és a versenyképesség javítását az ágazatban - mondta az államtitkár a Hajdúsági Expo keretében rendezett Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon. A támogatások több mint 40 százalékát beruházásokra fordíthatják a gazdák. Az egyes ágazatokban most először nem csupán a támogatható üzemméret minimumát, hanem a maximumát is meghatározták - mondta az államtitkár a fórum mintegy 300 résztvevője előtt.

Kis Miklós Zsolt elsőként az állattenyésztési ágazatot emelte ki. A vidékfejlesztési programban erre a célra 75 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre. Az 50 százalékos intenzitású támogatás maximuma termelőnként 500 millió forint - fűzte hozzá. A kertészeti ágazatban 72 milliárd, a kisméretű terménytárolók és szárítók fejlesztésére 20 milliárd forint, a fiatal gazdák induló támogatására 38 milliárd forint, célzott beruházásaik támogatására további 39 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre - sorolta a miniszterelnökségi államtitkár.

Kiemelte, hogy a mezőgazdasági vízgazdálkodás- és öntözésfejlesztés támogatási kerete 54 milliárd forint. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ebből a pénzből csak a gazdaságon belüli "vizes fejlesztéseket" támogatják, a nagyobb vízügyi fejlesztésekre további 300 milliárd forint forrás van a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP).

A mezőgazdasági termékeket elsődlegesen feldolgozó élelmiszeripari vállalkozások üzemmérettől függetlenül kaphatnak támogatás a vidékfejlesztési program 200 milliárd forintos keretéből, amiből 20 milliárd forintot a borászat fejlesztésére fordítanak. Bejelentette: az első pályázati kiírások szeptember első felében jelennek meg a vidékfejlesztési program keretében.

A Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon előadások hangzottak el egyebek mellett az ágazat banki finanszírozási lehetőségeiről, az agrártechnológiai fejlesztésekről, az élelmiszergazdaság innovációjáról, és két panelbeszélgetésen cseréltek véleményt a szakemberek az állattenyésztés és élelmiszeripar, illetve a hazai tejágazat helyzetéről.




 

Kövessen minket a Facebookon is!