Kultúra 2015. augusztus 18. 11:40 Forrás: Petőfi Népe

Több mint ezer csiperós járta Európát

Több mint ezer csiperós járta Európát
Szombaton indult útjára az a gyerekcsoport, amely az idén nyáron utolsóként utazik viszontlátogatásra olyan településre, amelynek gyerekdelegációja részt vett a tavalyi Európa Jövője Gyermekfesztiválon, amit leginkább Csiperóként ismerünk. Az említett csiperós csapat Kecskemétről Sepsiszentgyörgyre utazik.

A csiperós fiatalok csoportjai számos európai országban jártak, sőt voltak, akik Izraelben vendégeskedtek. A nyári látogatások véget értével Farkas Gáborral, a szervező Európa Jövője Egyesület vezetőjével, a Csiperó „atyjával” beszélgettünk.

– Közeleg a nyár vége, zárulnak a kiutaztatások. Mindenki épségben hazaérkezett?

– Örömmel mondhatom, hogy idén is minden zökkenőmentesen és sikeresen lezajlott. Tizenharmadik éve szervezzük az utakat, nagy rutinunk van. A szervezés már tavaly megkezdődött. Nem kis munkánk fekszik ebben, melyben a fogadócsoportok is mindig partnerek. Mi egyeztetjük le az időpontokat, szervezzük a buszokat és még sorolhatnám. Több mint ezer gyermeket, fiatalt érintettek az idei kiutazások. A csiperósok beutazták Európát, sőt néhányan kitekintettek Ázsiára, illetve Közel-Keletre is.

– Nemcsak a szervezésben segítenek, hanem a költségek kifizetéséhez is minden évben hozzájárulnak. Idén is sikerült erre pénzt előteremteni?

– A kezdetektől vállalta egyesületünk, hogy az utazási költségek legalább felét biztosítja. Ezúttal a városi támogatás jóvoltából mintegy 70 százalékát mi álltuk minden csiperós esetében. Sőt mi még arra is ügyelünk, hogy a buszsofőr is családapa legyen, aki szereti a gyerekeket, és jártas a Csiperó világában. Évek óta e téren is jól kialakult csapatra számíthatunk, így még ez is fokozza a felhőtlen kalandot.

– Mely országokban fordultak meg?

– Hosszasan lehetne sorolni, hogy a 30 csoport merre járt. A határokkal tudnám legjobban érzékeltetni a távolságokat. A legnyugatibb pont a portugál Coimbrai városa volt az óceán partján. A legészakibb pont a svédországi Lidköping, illetve a finn Forsa volt. Legkeletebbre Törökországba a rodostói csoport utazott, míg délen Izraelt említeném. Ez utóbbi úticél különlegesnek számított, ahová kodályos és refis csapat is utazott. A gyerekek természetesen végig biztonságban voltak.

– A kiutaztatások a nyárra koncentrálódtak?

– Az iskolai szünetek miatt mindig erre törekszünk. Idén azonban kivételt képeztek a Damjanich iskolások, akik már májusban vendégeskedtek török barátaiknál. Manissa városában jártak, mely sokak számára a Szulejmán sorozatból is ismert. A város Törökország ázsiai részén fekszik. Az utolsó csoport pedig most indult útjára, a Hírös Néptánc Tanoda Sepsiszentgyörgyre utazik. Ez az út méltó jelképe lehet az egész lezárásának, hiszen ezúttal valóban a kultúrák találkoznak. A Hírös Néptánc Tanodásokat az ottani népi együttes fogadja, egymást tanítják majd meg székely, mezőségi és kecskeméti táncokra. Ráadásul tapasztalataink révén Sepsiszentgyörgynek segítséget is nyújtunk, hiszen esélyesek a Európa Kulturális Fővárosa címre 2018-ban.

– A kulturális értékek közvetítése minden út során megvalósul?

– Mindig hangsúlyozom, hogy a Csiperó nem fesztivál, hanem találkozó, a kultúrák találkozása. A következő évben pedig nemcsak cserenyaralásról beszélhetünk, hiszen gyermekeink mindenkor saját műsorral készülnek, bemutatják a város és a környék hagyományait, legtöbbször táncolnak, énekelnek. Emellett megismerik az ottani kultúrát, betekintést kapnak az ott élő családok mindennapjaiba.



 

Kövessen minket a Facebookon is!