Helyi hírek 2015. augusztus 18. 07:30

Totális hadüzenet a parlagfűnek

Képgaléria
Totális hadüzenet a parlagfűnek
Minden eddiginél nagyobb erőket mozgósít idén Félegyháza városa a parlagfű mentesítésre. A közterület felügyelőknek, a mezőőröknek és a VSZKSZ szakembereknek egyaránt kiemelt feladata, hogy megakadályozzák a gyomnövény szárba szökését, illetve virágzását. Az ehhez szükséges eszközöket már év elején beszerezték, és a munkát elvégzőket is kiképezték.

A városban ismerjük azokat a területeket, ahol az elmúlt években gyomosodást tapasztaltunk, ezekre különösen odafigyelünk. A város kezelésében lévő zöldfelületeket rendszeresen kaszáljuk, a közterület felügyelők és a mezőőrök pedig figyelemmel tartanak minden városrészt, és szükség esetén a magánszemélyeket is felszólítják a gyommentesítés elvégzésére. A közmunka program keretében létrehoztunk egy parlagfű mentesítő csapatot is – mondta el a városüzemeltetési osztály vezetője.

Ha magánterületen tapasztalunk gyomosodást, először felszólítjuk a tulajdonost a kaszálásra, ritkításra. Ha ez a megadott határidőig nem történik meg, büntetést szabunk ki, amelynek összege több tízezer forint is lehet. Amennyiben ez is eredménytelen, akkor az önkormányzat elvégzi a munkát, ennek költségei azonban – a büntetésen felül – a tulajdonost terhelik. Fontos tudni, hogy nem csak a bekerített portán belül kell rendet tartani, a tulajdonosi gondoskodásnak ki kell terjedni az úttestig terjedő szakaszra is, benne a járdára, árokra – tette hozzá Rádi Rudolf.

A közterület felügyelők naponta járják a várost. Ha valamelyik portán, vagy előtte gyomosodást észlelnek, becsengetnek, megpróbálják személyesen figyelmeztetni az ingatlan gazdáját. Ha ez eredménytelen, írásban hagynak értesítést, amelyben határidőt is meghatároznak a gyomirtás elvégzésére. A felszólításra eddig 140 esetben került sor, ez legtöbbször eredményesnek bizonyult. Mindössze ketten nem tisztították meg területüket. Alapvetően nem az a cél, hogy bírságoljunk, hanem az, hogy gyom- és pollenmentes legyen a város – mondta el Barczikai László, az önkormányzat szakembere.

Seres Ferenc a VSZKSZ részlegvezetője az üggyel kapcsolatosan így nyilatkozott: A hatékony védekezés lényege a rendszeresség. Éppen ezért a VSZKSZ három részegysége 2-3 hetes rendszerességgel a város összes zöldterületén elvégzi a gyomirtást, kaszálást.  A munkálatokhoz biztosítottak a motoros háti fűkaszák, a szárzúzó és a rézsű kasza is. A közmunkások mellett ebben az időszakban a kertészeti állományunk is a parlagfű- illetve a gyommentesítésen dolgozik – tette hozzá.
 

H. S.



 

Kövessen minket a Facebookon is!