Helyi hírek 2014. március 24. 12:59

Endoszkópia – ami az emberi szem elől rejtve van

Képgaléria
Endoszkópia – ami az emberi szem elől rejtve van
1975 óta dolgozik a kiskunfélegyházi városi kórházban dr. Letoha Viktória. A belgyógyász és gasztroenterológus szakvizsgával rendelkező főorvos asszonnyal a krónikus belgyógyászat osztályvezetőjeként, valamint a gasztroenterológiai és a belgyógyászati szakrendelésen találkozhatnak a betegek. A szakembert ezúttal a Félegyházán rendelkezésre álló endoszkópos lehetőségekről kérdeztük.

– Tóth Sándor kollégámmal több évig harcoltunk az első műszerekért. 1978 táján érkezett meg az úgynevezett fiberszálas hajlékony műszer, ami akkor csúcstechnológiának számított, viszont még csak a gyomor vizsgálatára volt alkalmas. A végbelet ekkoriban merev műszerrel vizsgáltuk. Az úgynevezett előretekintő optikájú gép teljes panorámaképet adott a nyelőcsőről, a gyomorról, a nyombélről. Néhány év elteltével sikerült olyan műszert szerezni, ami ugyanebben a minőségben már a vastagbél vizsgálatát is lehetővé tette. A következő fontos lépés az volt, amikor már az epeutak és a hasnyálmirigy vezetékeit is vizsgálni tudtuk – sorolja a fejlődés állomásait a főorvosnő.

– Félegyházán a „fénykort” az úgynevezett videoendoszkóp alkalmazása hozta el, aminek köszönhetően monitorra kivetített nagy képen vizsgálhattuk a gyomor, a hasnyálmirigy, az epe és a vastagbél belső felszínét. Az aktív kórház működése idején úgynevezett operatív endoszkópiát is végeztünk: polipokat távolítottunk el, vérzést csillapítottunk, a sárgaság megszüntetésére csövet vezettünk az epevezetékbe... Ezt sebészeti háttér híján ma már nem végezzük, viszont a gasztroenterológiai szakrendelésen továbbra is folyik a gyomor- és végbéltükrözés, szükség esetén szövettan vétellel kiegészítve.

A vizsgálatokat dr. Parczen Dénes kollégámmal végezzük, munkánkat egy asszisztens segíti. Tavaly a gasztroenterológiai szakrendelésen mintegy 3 ezer fő jelent meg, 450 műszeres gyomor, és 620 vastagbél vizsgálatot végeztünk el. Míg Kecskeméten például három hónap a várakozási idő, addig nálunk 10 nap. A vizsgálatok iránti igény folyamatosan nő, és mivel a vastagbél rosszindulatú megbetegedései jelenleg a harmadik helyet foglalják el a halálozási statisztikákban a tüdő- és az emlődaganatok után, várhatóan a vastagbél szűrés szerepe is méginkább felértékelődik.

Az endoszkópia nagyon fontos diagnosztikus eljárás, aminek óriási szerep van a korai felismerésben. Szinte naponta találkozunk olyan, sokszor fiatal betegekkel, akiknek a túlélés, a gyógyulás esélyét jelenti az, hogy – az endoszkópos vizsgálatnak köszönhetően – időben elkezdhető az érdemi terápia. 40 éve végzem a műszeres vizsgálatokat, de sokszor még ma is rácsodálkozom az endoszkópia nyújtotta lehetőségekre. Ezért is reménykedem abban, hogy lesz olyan fiatal szakember, akinek átadhatom majd a stafétát.

Tóth Timea

 

Kövessen minket a Facebookon is!