Program 2015. augusztus 23. 08:25 Forrás: keol.hu

Nagy találkozás: Lechner Ödön, Lajta Béla és a Zsolnay-gyár

Nagy találkozás: Lechner Ödön, Lajta Béla és a Zsolnay-gyár
„Nagy találkozás: Lechner Ödön, Lajta Béla és a Zsolnay-gyár" címmel nyílik kiállítás augusztus 27-én, csütörtökön 16 órakor a Tudomány és Technika Házában Kecskeméten, a Rákóczi út 2. szám alatt.

A megnyitót megelőzi az aznap 14 órakor kezdődő szakmai kerekasztal a Tudomány és Technika Háza tanácstermében, melyen előszót mond Király József építész, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke. Majd előadást tartanak Dömötör Gábor építészmérnök, restaurátor (Szabadka), és Csenkey Éva, valamint Sümegi György művészettörténészek.

A tárlatot 16 órakor Dr. Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke nyitja meg, a köszöntőt pedig ifj. Gyergyádesz László művészettörténész mondja. A kiállítást Drs. Millisits Máté művelődés-, és művészettörténész mutatja majd be.

A rendezvény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, akit Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester képvisel majd az eseményen. A rendezvény védnöke Karácsony Gergely polgármester. Szakmai támogató a kecskeméti Katona József Múzeum.

A magyar építészet kiemelkedő egyénisége Lechner Ödön 1845. augusztus 27-én született. Az évfordulóra emlékezve a kiállítás megnyitóját Lechner Ödön születésének 170. évfordulójára időzítették. Kecskeméten, az egykori zsinagóga épületében, a jelenlegi Tudomány és Technika Házában (Rákóczi út 2.) megrendezett kiállítás több mint egy hónapig lesz látható. A Bács-Kiskun Megyei TIT Kulturális Örökség szakosztálya, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület közös szervezésében, a Samodai József Helytörténeti műhely vezetője segítségével és közreműködésével a tárlaton - az évfordulók nyomán - számos építészre emlékeznek.

A kiváló alkotók sorában Lajta Béla (1873-1920) életműve érdemel még nagyobb figyelmet. Lechner Ödön és Lajta Béla építészeti munkásságukban nagy fantáziával használták a Zsolnay-épületkerámiát. A kiállítás alapanyagát a budapesti Lipták Villában bemutatott két Zsolnay tárlat anyagai adják.

Az eredeti Zsolnay-kerámiák mellett több neves fényképész, Ráday Mihály, Sebestény László és Bodrogi Dávid felvételeit is bemutatja majd a kecskeméti kiállítás.



 

Kövessen minket a Facebookon is!