Helyi hírek 2015. augusztus 23. 13:30 Forrás: Szent István Templom

Hat nap Palócföldön

Képgaléria
Hat nap Palócföldön
Szügyre, a hittantáborba látogattak el félegyházi gyerekek a Szent István Plébánia szervezésében július elején. A tábor szervezésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállalt Hajagos Gyula plébános és Király Dóra.

Július 6-án reggel indultak a fővárosba, ahol először a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap látogatóközpontját nézték meg. Egy 2 órás körbevezetés során láthatták a kulisszákat, a tv stúdiókat, a jelmeztárat, régi kamerákat és egyéb eszközöket. Egy külön erre a célra berendezett stúdióban a gyerekek is kipróbálhatták a műsorkészítést. Bárki lehetett operatőr, hangmérnök, képvágó, műsorvezető, sőt vendég is. Az elkészített műsort emlékként mindenki hazavihette. A média világa után a Gellért-hegyi Sziklatemplomba érkeztek, ahol Botond pálos szerzetes atya tartott egy ismertetőt a templomról. Ez után indultak a táborba, ahol az este folyamán hálaadó szentmisén vettek részt.

Kedden Mátraverebély-Szentkútra látogattak el. Egy ferences atya ismertetője és Gyula atya szentmiséje után megnézték a kegyhelyet és a remetebarlangot. Hazafelé megálltak a Kőrösi Csoma Sándor emlékparknál, ami egy buddhista meditációs központ. Később Hollókőn megnézték a várat és egy kis vásárlással egybekötött séta után indultak vissza a táborhelyre.

Szerdán a váci püspökség következett. Délelőtt Dr. Beer Miklós püspök atya vendégei voltak, aki körbevezette a kis csapatot a püspökségen, láthatták a „mini” állatkertet is a püspökség kertjében (szamár, bárányok, nyulak). Hazafelé kitérőt tettek Márianosztra felé, ahol András atya kalauzolta a kirándulókat a pálos kegyhelyen. Itt megnézték a kegyhelyről, a Pálos rendről és a börtönről szóló kiállítást.

Csütörtökön az Ipolytarnóci Őslényparkba látogattak el, ahol őslábnyomok után kutattak, szép maradványokat láthattak. A szécsényi ferences kolostor volt a következő látnivaló, ahol az idegenvezető érdekes és izgalmas „történelemóra” keretében mesélte el, hogy mit is jelent a város a ferences rendnek, és az országnak. Aznap éjszaka egy meglepetés-program volt: éjszakai számháború. A felkelés nem nagyon tetszett a gyerekeknek, de a „csata” annál inkább. Annyira belejöttek, hogy hajnalban már nem akartak visszafeküdni.

Pénteken Csesztvére autóztak, ahol megnézték a Madách-kúriát. Itt lehetősége nyílt a gyerekeknek beöltözni és előadni egy jelenetet az Ember tragédiájából a mini színházban. Volt Lucifer, Napóleon, apáca, katona… A színházasdi után egy helybéli fiatalember lovaskocsikázni vitte a gyerekeket a falu határában magasodó kilátóhoz, majd a délután folyamán hittanos és ügyességi vetélkedőket tartottak.
A táborban a gyerekek kézműveskedtek is. Voltak, akik üvegre gravíroztak és akik fadarabokra égettek. Szép és egyedi munkák készültek. Köszönet az előre elkészített fa és üvegdarabokért Csenki Istvánnak és Polyák Istvánnak. Az utolsó tábori estét a korábban már megszokott szalonnasütéssel zárták.

Szombaton útnak indultak Gyöngyöspata felé, hogy megnézzék a templom Jézus családfáját ábrázoló Jessze-fa motívumú oltárát, és magát a várost is. Az aznapi programot egy defekt zavarta meg, de a pálos atyák márianosztrai mikrobuszával végül elindulhattak haza.



 

 

Kövessen minket a Facebookon is!