Sport 2015. augusztus 24. 10:20 Forrás: Petőfi Népe

Négy továbbjutó a Hírös Vágtán

Négy továbbjutó a Hírös Vágtán
A rossz idő miatt sokat kellett küzdeni a pálya rendbetételével a szombati kecskeméti Hírös Vágtán, így a döntőre nem maradt idő, a négy előfutam győztese mind továbbjutott a szeptemberi Nemzeti Vágtára.

Szombaton rendezték meg Kecskeméten a Hírös Lovas Fesztivált, amely a Nemzeti Vágta előfutamai mellett huszártalálkozóval is kibővült. Idén új volt a helyszín, a régi KTE-pályát a Rudolf-laktanyára cserélték. Ladányi Kovács Zoltán, a megyei lovas szövetség elnöke, a fesztivál szervezője mindezt azzal indokolta, hogy az egykori focipályát kinőtte a rendezvény, illetve a néha huszárlaktanya a város tulajdonában van, így spórolhatnak a költségeken. A városvezetés szándéka szerint a változtatás üzenetet is hordoz, mert az eddig elhanyagolt laktanya a jövőben sport és szabadidős célokat szolgálna majd. A résztvevők az előző két vágtához hasonlóan idén is felvonultak rendőri felvezetéssel a városban, új útvonalon: a kíváncsiak az Izsáki út - Dózsa György út - Petőfi Sándor utca - kiskörút mentén tekinthették meg a lovasokat.
 

Sokáig küzdöttek, míg biztonságos lett a pálya

Az időjárás alaposan rányomta a bélyegét az eseményre. Akik már a meghirdetett kezdési időpontra, fél 1-re kimentek a helyszínre, hogy lássák az előfutamokat, programváltozással szembesülhettek. A homokos pálya ugyanis az éjszakai-reggeli esőtől felázott, mély lett, és bizonyos szakaszain, különösen az Izsáki út felé eső kanyarban használhatatlanná vált. A szervezők ezért úgy döntöttek, amíg a pályát nem sikerül biztonságossá tenni a lovak vágtájához, addig nem kezdik el a versenyeket.

Közben a közönség a katonatalepi Fekete Béla lovaskocsikból és konflisokból álló magángyűjteményét, a hagyományőrzők látványos és hangos csatabemutatóját és a huszárok rohamait tekinthette meg, de így is volt legalább egy-másfél óra üresjárat. Persze aki gyermekkel érkezett, és nem akarta, hogy a kicsi unatkozzon, még mindig kihasználhatta, hogy pónilovaglásra is volt lehetőség. Aztán kamionnal faforgácsot hoztak a pályára, ezt előbb dózerral, majd boronával, végül lapáttal egyengették el. Fél 4 után végre kezdődhettek az előfutamok. Viszont a jelentős csúszás miatt a versenybizottság törölte a döntőket, mivel a lovaknak nem lett volna elég idejük pihenésre. Így sem a kishuszároknál, sem a felnőtteknél nem rendeztek finálét. Öröm volt az ürömben, hogy kiderült az ég, így szépen szállingóztak a nézők.
 

Vágtáztak és bigáztak

A kishuszár-versenybe 10 és 16 év közötti gyerekek, tinik nevezhettek, 138 centinél alacsonyabb marmagasságú pónikkal. Összesen hét fiatal szállt nyeregbe. Az első futamban a Helvéciát képviselő Borsodi Ildikó és Ragyogó aratott rajt-cél győzelmet, a másodikban a táborfalvai Tóbiás Zsuzsanna és Jágó, míg a harmadikban a kalocsai Hajnal József és Mózes nevű lova győzött. A Hírös Vágtára - akárcsak tavaly - tizenegy település (vagy településrész) nevezett be.

Az első előfutamot Pusztafalu nyerte, Bak Edina Táncossal meggyőző fölénnyel ért célba. A másodikban Gyál és Bugac között folyt nagy csata, végül a bugaci Fekete Tamás Bob Herceg Brúnóval átvette a vezetést és már nem is engedte át a versenytársaknak a győzelmet. A harmadik futam helyi rangadónak is beillett, hiszen Kecskemétet, Hetényegyházát és Szentkirályt sorsolták össze. Az elején Kecskemét, pontosabban Vincze Dóra és Zsargon állt az élre, egy darabig maguk mögött tudták tartani a Szentkirályért vágtázó, rutinos versenyzőnek számító Csiki Árpádot és Lord Black-et, ám végül Csikiék előztek és nyertek. A negyedik, két résztvevős futamban Nagykőrös és Érsekhalma vívott nagy párbajt, végül Nagykőrös, Majnár Anita és Ámor bizonyult a gyorsabbnak.

A versenybizottság döntése nyomán - mivel döntőre nem maradt idő - a Hírös Vágta mind a négy előfutamának győztese továbbmehet a szeptember 18-20-ai budapesti Nemzeti Vágtára, a Hősök terére. A délután során még a római kort idéző, két ló által húzott kétkerekű kocsik, bigák is versenyeztek (különlegességük, hogy a kocsiban a hajtó és a segédhajtó is áll). Ezt a versenyszámot Nagy Gábor nyerte meg. Az este során agarakat és tüzes lovas show-t is láthattak a nézők.
 

Szekerek, csézák, konflisok, hintók

A katonatelepi Fekete Béla nagyapja mellett vált a lovak és a kocsikázás nagy rajongójává. A hetvenes évek közepe óta gyűjt lovaskocsikat, a kollekció közel húsz legkülönlegesebb darabját hozta most el a fesztiválra a szervezők kérésére (egyedi alkalom volt a kiállítás, többet nem is tervez). Szekerek, csézák, konflisok, hintók egyaránt megtalálhatók Fekete úr gyűjteményében. Van köztük olyan, amely szétszerelve hevert egy szabadszállási gazda padlásán, ő viszont felismerte benne a kincset. Más kocsikat vásáros cigányoktól vett meg. Gyűjtőszenvedélye révén egészen régi, a 19. század végén, 20. század elején készült kocsikat is sikerült felkutatnia, van köztük több milliót érő darab is. 

Kövessen minket a Facebookon is!