Helyi hírek 2015. augusztus 26. 07:30

Sok a beteg platán a Kossuth utcán

Sok a beteg platán a Kossuth utcán
A Kossuth utca 101 darab platánjának egészségi állapotát és életképességét volt hivatott feltérképezni az a szakértői vizsgálat, amelyet az önkormányzat rendelt meg annak érdekében, hogy tisztán lássa a több mint száz éves, helyi védettség alatt álló platánsor megóvásával kapcsolatos közeli és távlati teendőket.

Mivel a város egyik büszkeségéről, Félegyháza emblematikus „ligetös főutcájáról” van szó, az önkormányzat megkülönböztetett figyelemmel és gondoskodással szeretne eljárni – mondta el Barczikay Gábor, a városüzemeltetési osztály munkatársa.

A platánokat a szakemberek többek között úgynevezett akusztikus diagnosztikával is megvizsgálták, így a tanulmány a fatörzsek belső szerkezetének állapotára is kitér. Négy fa esetében a vizsgálati eredmény olyan kedvezőtlen, belül elüregesedett állapotot talált, hogy a személy- és vagyonbiztonság érdekében csak a kivágás jöhet szóba, amire a lombhullás után kerülhet sor. A szakember hozzátette: további platánok kivágását néhány éven belül ítélik szükségesnek a tanulmány készítői, továbbá egy nem túl távoli időpontban úgynevezett koronaalakító metszés elvégzését javasolják a fák súlypontjának helyreállítása érdekében. Az viszont előre megjósolhatatlan, hogy ez a művelet mennyit segít a fák állapotán.

Ami bizonyos, hogy a következő időszakban gondosan meg kell tervezni az ezzel kapcsolatos teendőket, a kivágás és a pótlás feladatainak, költségeinek és forrásainak ütemezésével. Emellett körültekintő választ kell keresni az olyan felmerülő szakmai kérdésekre, mint például a kivágott fák helyére pótolandó fiatal platánok kiválasztása, telepítése, életképességének és fejlődésének biztosítása.

Helyileg védett fasorról lévén szó a pótlás is csak platánnal történhet. S bár Barczikai Gábor szerint nem lesz egyszerű, sem olcsó a feladat, de az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz az elöregedett platánsor beteg egyedeinek kezelésével, szükség esetén kivágásával és pótlásával. A cél, hogy még számos következő félegyházi generáció élvezhesse a hűs lombok árnyát.





 

Kövessen minket a Facebookon is!