Helyi hírek 2015. augusztus 27. 16:50

Hatvanöt évet idéző bajtársi találkozó

Képgaléria
Hatvanöt évet idéző bajtársi találkozó
A Magyar Honvédség 7. Gépesített Lövész Hadosztályát 1950-ben hozták létre, melynek központja Kiskunfélegyháza volt 1987-ig, a hadosztály megszűnéséig. A hadosztály megalakulásának 65. évfordulóján a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület szervezett találkozót. A városháza dísztermében Deli József nyugállományú ezredes megnyitója után Csányi József polgármester köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a bajtársi összejövetel résztvevői rövid hozzászólásokban összegezték a hadosztály honvédelmi, közéleti jelentőségét, majd a bajtársi egyesületek aktivistáinak tevékenységét ismerték el tárgyjutalmakkal.

A 7. Gépesített Lövész Hadosztály egységei a Dél-Alföldi Régióban, Félegyházán, Hódmezővásárhelyen, Kalocsán, Kiskőrösön, Jánoshalmán, és Csongrádon működtek. Többek között tüzérek, harckocsizók, légvédelmi tüzérek teljesítettek szolgálatot. De ide tartozott a szentesi rakéta osztály, és a katasztrófavédelemben is nagyon fontos szerepet játszó csongrádi műszaki zászlóalj is.

A hadosztály az egyetemi-, főiskolai előfelvételis hallgatók katonai kiképzését is ellátta. Többek között a hadosztálynál töltötte sorkatonai szolgálatát Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is.  

A hadosztály megszűnését követően minden alakulat működési területén megalakultak a bajtársi egyesületek. Ezek a közösségek felvállalták a korábban szolgálatot teljesítettek összefogását, érdekképviseletét és érdekérvényesítését. Gondozzák a nyugállományúak szociális ellátását, segítenek a lakhatási gondok megoldásában, és javaslatokat tesznek az előléptetésekre. Emellett fontos szerepet vállalnak a kegyeleti feladatok ellátásában is. Az ilyen találkozók – amelyet Kiskunfélegyháza már hatodik alkalommal rendez meg - jól szolgálják ezeknek a közösségeknek az erősödését – mondta el Deli József, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület örökös elnöke.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!