Helyi hírek 2015. augusztus 30. 10:45

Félegyháza volt a házigazdája a 4. „Magyar Paprika Napja” rendezvénynek

Képgaléria
Kiskunfélegyháza adott otthont idén „A Magyar Paprika Napja” szakmai rendezvénynek. Az összejövetelen szakértők és termelők az egyik legfontosabb élelmiszer alapanyagunk, a paprika termesztésének, feldolgozásának és értékesítésének, aktuális problémáiról, feladatairól tanácskoztak.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Kiskunfélegyháza adhat otthont „A Magyar Paprika Napja” szakmai rendezvénynek. Bízom abban, hogy a mai napon mind az elméleti, mind pedig a tárgyi tudás gazdát cserél, és mindenki olyan értékes információhoz jut, amelyek hozzájárulnak a minél eredményesebb termeléshez, gazdálkodáshoz – monda el a tanácskozást köszöntve Csányi József polgármester.

A földművelésügyi minisztérium adatai szerint Magyarországon 2014-ben a hajtatott paprika termőterülete nem változott, továbbra is 1500-1600 hektáron termesztik a növényt. Csökkent viszont a szabadtéri termesztés, a termőterület alig éri el az 1000 hektárt. A fűszerpaprika termesztés hosszú távon jelentősen csökkent. A külkereskedelmi termékforgalomban az importtermékek részaránya növekszik. Ezzel nem tudunk megbékélni. Erről Lezsák Sándor szólt bevezető gondolataiban.

Nem ok nélkül paprikás a hangulat a paprikatermelők körében. A fűszerpaprika ágazat helyzete az elmúlt években jelentősen romlott. Ennek okai között említhetjük többek között az uniós csatlakozást, a fogyasztói szokások megváltozását, a támogatások csökkenését és a SAPARD fejlesztési programokból való kimaradást. Csökkentek a termelésre és a kutatásra fordítható finanszírozási lehetőségek is. Emellett hiányoznak az intenzív termelési körülmények, kevés a munkaerő, fajlagosan magasak a termelési költségek, és nagyon magas az ágazat tőkelekötési igénye. Termelésingadozás miatt a kereslet-kínálati viszonyok is kedvezőtlenül alakulnak.

Ezekből levonva a következtetéseket, van értelme és értéke, hogy ilyen konferencián összegezzék az ágazat sikerességéhez szükséges lépéseket – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

A délelőtti előadások során Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a zöldségtermesztési ágazat, ezen belül pedig a paprikatermesztés Bács-Kiskun megyében betöltött szerepéről szólt. Gubacsi Zoltán, a FruitVeb Zöldségtermesztési Főbizottság elnöke a 2015-2020. évi támogatásokról, azok várható hatásairól szólt.

Ezt követően előadások hangzottak el az oltott palánták sikeres használatáról, a tápoldatos termesztés hibaleltáráról, a károsítók elleni védekezésről

Az előadások mellett a résztvevők két szekcióban tárgyalták meg az aktuális kérdéseket, majd Kiskunmajsára, a Fúrús Kertészetbe látogattak szakmai tapasztalatcserére.
 

s. r.


 

Kövessen minket a Facebookon is!