Helyi hírek 2015. szeptember 2. 07:30

Szakértőnktől – Házastársi vagyonközösség a gyakorlatban I. rész

Szakértőnktől – Házastársi vagyonközösség a gyakorlatban I. rész
Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a házastársak együttélésük tartama alatt jelentős vagyont halmoznak fel, legyen az akár vállalkozásban meglévő, akár értékpapírban vagy egyéb ingóságban, ingatlanban meglevő vagyon. Ezen vagyon kezelésével pedig sok esetben az egyik fél, jellemzően a férj foglalkozik, emiatt a hivatalos nyilvántartásokban (cégbíróságnál, földhivatalnál, központi értékpapír nyilvántartónál stb.) is csak ő kerül egyedüliként feltüntetésre.

Házassági vagyonjogi szerződés hiányában a törvény fogja megszabni a házasfelek egymás közti vagyonjogi viszonyait, a törvényes vagyonjogi rendszerben pedig az a szabály érvényesül, hogy a felek közös vagyonába tartozik mindaz, amit az együttélésük időtartama alatt szereztek, mégpedig annak kezdetére visszaható hatállyal. Ennek a rendszernek több nem kívánt hatása is lehet a házastársakra nézve.

Egyrészről a közös vagyon átruházásához, megterheléséhez minden esetben szükséges a másik házastárs hozzájárulása, ami különösen egy vállalkozás esetében nehézkes és bonyolult tud lenni, ha gyors intézkedésre van szükség, pl. hitelfelvételkor. Igaz ugyan, hogy ezt a hozzájárulást annak kifejezett megléte nélkül is a törvény vélelmezi, ez a vélelem azonban megdönthető. Másrészről a közös vagyon terhére keletkezett kötelezettségekért az ügyek vitelében részt nem vevő és így sok esetben kellő információval sem rendelkező másik házastárs a hitelezők felé nemcsak a közös vagyonból rá eső rész erejéig, hanem külön vagyonával is felel.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) lehetőséget nyújt a házastársak részére, hogy házasságuk idejére egymással vagyonjogi szerződést kössenek, amelyben a törvénytől eltérően szabályozzák egymás közti vagyonjogi viszonyaikat. A Ptk. ennek két formáját ismeri az ún. közszerzeményi rendszert, illetve a vagyonelkülönítési rendszer, amelyeknek a bemutatása a következő részekben lesz olvasható.


Dr. Csonka Péter közjegyzőhelyettes



 

Kövessen minket a Facebookon is!