Helyi hírek 2015. szeptember 1. 11:30

60 éves a József Attila Iskola

60 éves a József Attila Iskola
1952. december 1-jén megtörtént az alapkőletétel, az átadást pedig 1954. május 5-re tervezték. Különböző műszaki okok miatt azonban az intézményt a többször módosított határidőre sem tudták átadni. Így alakult ki az a helyzet, hogy 1954. augusztus 25-re, az alakuló nevelőtestületi értekezletre a tantestület összeállt, a tanulóifjúságot a Kiskunfélegyházán működő iskolákból átszervezték, a tanulócsoportokat kialakították, de az iskola épülete még ekkor sem készült el.

1955. január 1-jén nevezték ki Szamosi Ferencet a József Attila Általános Iskola vezetőjévé, aki 1978 nyaráig látta el az igazgatói feladatkört. Még 1955 májusában is bizonytalan volt az építkezés befejezésének időpontja. A nyári hónapokban azonban felgyorsult az építkezés, így az 1955 szeptember elején birtokba vett új iskolaépületben kezdődhetett el az iskola második tanéve 25 nevelővel, 508 tanulóval 18 tanulócsoportban, 2 napközis csoporttal.

Az új iskolában nagy lendülettel indult a tanév. A nevelőtestület nagy akarással, lelkesedéssel szervezte és alakította ki az új intézmény életének hétköznapjait, alapozta meg hagyományait. Két műszakban folyt a tanítás, délelőtt a felsősök, délután az alsó tagozatosok jártak iskolába. Fontos hangsúlyt kapott a gyerekek tanórákon, tanításon kívüli foglalkoztatása is. 1955 nyarától körülbelül 100 iskolai tanuló táborozhatott az úttörőcsapat szervezésében. Első alkalommal Balatonakarattyára szerveztek tábort. Az első pillanattól jól és sikeresen működött az iskolai énekkar Némedi László vezetésével.

Az 1960-as évek elejére az iskola a legkorszerűbb felszereltségű alapfokú intézménnyé fejlődött. Eszközellátottsága és szakos pedagógus ellátottsága a legjobb volt. 1960. április 15-én átadták a 100 férőhelyes napköziotthont a Mártírok útján levő volt zsidótemplom emléktermének átalakításával. Az intézmény történetében a legmagasabb tanulói létszám az 1963-64-es tanévben volt 811 tanulóval. 1959. szeptember 1-től 1988. augusztus 31-ig Nagy József végezte az aprólékos, rengeteg szervező és adminisztrációs munkával járó igazgatóhelyettesi feladatokat.

Az iskola életében mindig is fontos helyet töltött be a testnevelés, testedzés, hiszen a tárgyi feltételek a legjobbak voltak a városban. Alapító tagként dolgozott és tanítványaival szép sporteredményeket ért el Fülöp Imre testnevelő tanár. 1972 őszén került az iskolába Kerék Csaba testnevelő tanár, aki napjainkban is az intézményben tanít, és hosszú pályafutása során számtalan városi, megyei, területi és országos versenyen ért el kimagasló eredményeket tanítványaival, ugyancsak számtalan dobogós helyezést atlétikában.

Szamosi Ferenc igazgató nyugdíjba vonulásakor, 1978 őszén Bányai Ferenc vette át az intézmény vezetését. Iskolatörténeti jelentőségű év volt az 1979-80-as tanév, mert akkor vezették be az iskolában felmenő rendszerben, évfolyamonként egy osztályban a testnevelés tagozatot, ahol emelt óraszámban mozogtak, edzettek, sportoltak a gyerekek, a délutáni kötelező sportfoglalkozásokon pedig a testnevelők alapozták meg fizikai állóképességüket.

A negyed évszázados, öregedő iskolaépületben 1980-81-ben megtörtént a villanyhálózat teljes cseréje, modern világítást kaptak a tantermek, folyosók. Felújították a központifűtés-rendszert és a fűtőtesteket. 1986 tavaszán a folyamatos tanítás mellett több új tanteremmel bővült az intézmény. A következő évtől minden évfolyamon délelőtt folyt a tanítás a József Attila Általános Iskolában. Még ugyanebben az évben 6 tanteremmel, szertárakkal, orvosi szobával, könyvtárral gazdagodott az intézmény. A régi kazánház átépítésével a földszinten 96 férőhelyes ebédlőt és melegítőkonyhát rendeztek be.

Az 1988-89. tanév is új változást, jelentős fejlődést hozott az iskola életében: a napközis házat is felújították és átalakították ahol egy új tornaszobát létesítettek, korszerűsítették a vizesblokk-rendzsert, lefestették kívülről az iskolát, de új sportudvart is létrehoztak. 1993 augusztusától Blazsevné Szabó Erika kapott a képviselő-testülettől megbízást az igazgatói feladatok ellátására, helyettese Sári Andrásné lett. 1994-95-ben sorakozó teret alakítottak ki, felújították a tornaterem elhasználódott parkettáját, 16 tanterem padlózata kapott új burkolatot és bővült a zöld terület nagysága is az intézményben.

A 90-es évek elejétől az orosz nyelv teljesen kiszorult az iskolai oktatásból, helyette német és angol nyelvet oktatnak. 1994-től folyik számítástechnika-oktatás, 1998-tól csoportbontásban.

Az iskolai diákönkormányzat szervezésében történik minden évben a Mikulás, karácsony, farsang, gyermeknap megünneplése az ezekhez kapcsolódó programokkal, de legkiemelkedőbb a József Attila-hét szerevezése, melynek keretén belül a névadóhoz méltó ünnepéllyel emlékezik az intézmény névadójára és a költészet napjára.

Az iskola 1998 nyarán alapítványt hozott létre pedagógiai céljainak, oktató-nevelő munkájának anyagi támogatására.




 

Kövessen minket a Facebookon is!