Helyi hírek 2015. szeptember 3. 09:30

110 éve született Tulit Péter, Félegyháza kiemelkedő testnevelő tanára

110 éve született Tulit Péter, Félegyháza kiemelkedő testnevelő tanára
Valamennyi sportágban otthonosan mozgott, de szívéhez legközelebb a torna és az atlétika állt, tanítványai is ezeken a területeken szerepeltek a legeredményesebben.

Tulit Péter 1928 és 1967 között volt a nagyhírű félegyházi Tanítóképző-intézet (később Testnevelési Gimnázium, majd Petőfi Sándor Gimnázium; ma Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor tagintézménye) legendás testnevelő tanára. Pályafutása során számos neves sportembert, sikeres versenyzőt nevelt.

Korabeli újságokból kiderül, hogy 1941 tavaszán a Nagykőrösön megrendezett tankerületi szertornász versenyen városunk tanítóképzőjét két csapat is képviselte, nem is akárhogy: a csapatbajnokságon a félegyháziak egy első és egy második díjat hoztak el. A szép eredmények már előrevetítették a további sikereket is.

A Középiskolai Sportkörök Országos Központja által 1941 áprilisában Budapesten rendezett országos tornászversenyen a félegyházi diákok megnyerték a csapatbajnokságot, maguk mögé utasítva a debreceni, a csurgói és a pápai református gimnázium képviselőit. Különösen eredményesek voltak a tanítóképzősök korlát-, gyűrűhinta-, lólengés- és műszabadgyakorlatokban.

„A derék tornászok ismét dicsőséget szereztek önmaguknak, intézetüknek, városuknak, de nem utolsó sorban testnevelő tanáruknak, Tulit Péternek.”

Tulit Péter emlékét ma is szeretettel őrzik egykori tanítványai, tisztelői. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a több évtized óta megrendezett Tulit Péter Tornász Emlékverseny. Kiskunfélegyháza városa is elismerte a sportért végzett eredményes tevékenységét: 2000-ben posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki őt.



 

Kövessen minket a Facebookon is!