Helyi hírek 2015. szeptember 23. 09:30

127 éve alapították a félegyházi Constantinumot

127 éve alapították a félegyházi Constantinumot
1888-ban Schuster Constantin püspök 40.000 Ft-ot tett le alapítólevéllel, hogy egy nyolcosztályos, internátussal egybekötött, női szerzetesek irányítása alatt álló leánynevelő intézetet állítsanak fel. 1895. szeptember 23-án Polgári leányiskola nyílik, melyet 1908-ban a Kalocsai Szegény Iskolanővérek vesznek át és Constantin váci püspökről Constantinumnak nevezik el.

1907-ben kezdték meg az átalakításokat az akkori algimnázium és tanítóképző épületén. A további építkezések során a volt zárda részt avatták 1908-ban, kialakítva az értékes, szép házikápolnát is. 

Constantin püspök a leánynevelés és oktatás elkötelezett híve volt. 1908. szeptember 24-én az ő hívására érkeztek a nővérek Félegyházára. A leánynevelő intézet négy iskolatípust foglalt magába: elemi népiskolát, polgári leányiskolát, tanítóképzőt és mezőgazdasági leányiskolát.

Ma is az Oskola utcára néz a Constantinum épülete. A Schuster Constantin püspök által alapított leánynevelő intézet első részét 1908-ban Vas József tervei alapján építették. Rövidesen a város szellemi életének meghatározó épülete lett a Constantinum. A tervező halála után Morbitzer Nándor vette át az építkezés irányítását, aki alkalmazkodott elődje homlokzatkialakításához, de takarékossági okok miatt a tornyokat elhagyták. Az impozáns objektum végül 1942-ben készült el.

1948-ban, 40 éves áldásos, oktató, nevelő munka után a nővéreket megfosztották iskolájuktól. Az államosítással járó igazságtalanságot az sem kárpótolta, hogy az épületben végig iskolák működtek. A 40 évi kényszerszünet után az 1989-es esztendő meghozta az országos hírű Constantinum reneszánszát. 1995-ben felépült a Constantinum Katolikus Napközi Otthonos Óvoda, 1997-ben pedig visszakapta a Móra Ferenc Általános Iskolát a rend.
 

A Constantinum Intézmény ma működő tagintézményei:

Óvoda

Általános Iskola

Gimnázium és Szakközépiskola

Kollégium

Sportcentrum
 

Az iskola az óvodától az érettségiig egységes katolikus vallásos nevelést nyújt a tanulóknak és családjaiknak.



 

Kövessen minket a Facebookon is!