Helyi hírek 2015. augusztus 31. 18:10

Elmaradt a demonstráció

Képgaléria
Elmaradt a demonstráció
Mintegy száz szülő gyülekezett a kiskunfélegyházi Platán iskola kerítésén kívül augusztus 31-én, hétfőn délután, az intézmény évnyitó ünnepségét megelőzően. Mint arról a napokban már beszámoltunk, a szülők azzal a szándékkal érkeztek, hogy békés demonstrációval erősítsék meg az április közepén már kifejezésre juttatott kérésüket, miszerint az intézmény vezetője és a tagintézmény-vezető személyében változást szeretnének. A békés demonstrációt annak rendje és módja szerint a szervezők a rendőrségen a múlt héten bejelentették.

Az évnyitót megelőző percekben dr. Kása Zsuzsanna, a Félegyházai Tankerület vezetője arról tájékoztatta a fegyelmezetten várakozó szülőket, hogy a KLIK megyei igazgatója visszavonta Juhász Béláné tagintézmény-vezető vezetői megbízását, és arra kérte az összegyűlteket, hogy álljanak el szándékuktól, és csatlakozzanak a tanévnyitó ünnepséghez.

Az ünnepségen felolvasták Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármesterének levelét, aki a következő sorokkal tájékoztatta a Platán iskola pedagógusait, diákjait, és szülői közösségét, akik – mint az ismert – még áprilisban Mester Ernő iskolaigazgató és Juhász Béláné tagintézmény-vezető megbízása visszahívásának kezdeményezése mellett foglaltak állást.

„Tisztelt Szülők, Pedagógusok, Kedves Diákok!

Szeptember 1-je fontos nap Kiskunfélegyháza számára. Nem csak azért, mert gyermekeink, a város ifjúsága megkezdi az új tanévet, de azért is, mert ettől a naptól – ígéretünkhöz hűen – Félegyháza város önkormányzata maga működteti intézményeit.

Hogy mit jelent ez a mindennapokban? Többek között azt, hogy szeptembertől az önkormányzat gondoskodik az intézmények állag- és állapotmegóvásáról, arról, hogy a mosdókban rendelkezésre álljanak az alapvető higiénés feltételek, hogy legyen tisztítószer a takarításhoz és kréta a tanításhoz…

Az önkormányzat feltett szándéka, hogy a jó gazda gondosságával járjon el az épületeket, vagyontárgyakat illetően, és a jövő iránti felelősségünk tudatában, amikor megfelelő méretű székről, új számítástechnikai eszközről, vagy éppen folyékony szappanról gondoskodunk ott, ahol hétköznapjaik meghatározó részét töltik gyermekeink.

Tudni kell azonban, hogy míg az intézmények működtetése önkormányzati kézbe kerül szeptember 1-jétől, a szakmai irányítás – beleértve az intézményvezetők kinevezését és felmentését – továbbra is a KLIK kezében marad, az önkormányzatnak e kérdésekben csupán véleményezési joga van.

Tájékoztatom Önöket, hogy a Platán Utcai Tagintézmény vezetőjének vezetői megbízása a mai nappal visszavonásra került.

Örülök annak, hogy a szülők, pedagógusok és diákok véleménye meghallgatásra talált, és szívből kívánom, hogy mostantól mindannyian az érdemi munkára fordíthassák figyelmüket!

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata elkötelezett abban, hogy intézményeink élén olyan felelős vezetők álljanak, akik kollégáik, a szülők és a diákok feltétlen bizalmát és támogatását élvezik, erkölcsileg feddhetetlenek, szakmailag kikezdhetetlenek, emberileg méltók a megbecsülésre és tiszteletre. Én ezt támogatom Kiskunfélegyháza polgármestereként, hiszen ezt várom el szülőként magam is a város felelős vezetőitől.

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere"

A levél felolvasását követően Mester Ernő igazgató mondott köszöntőt, aki az április 15. óta történteket egy meséhez hasonlította, melyből – fogalmazott – nem tud felébredni.

A hallgatóságot a Harry Potter könyvek világába röpítette az iskolaigazgató, ahol "a szigor mögött a gyerekek iránt érzett szeretet és gondoskodás áll", és "a legellenszenvesebb szereplőről kiderül, hogy valójában igazi hős". "Az iskola igazgatóján pedig rajta tartja a szemét a Mágjaügyi Minisztérium". Van ebben a mesében egy újság is, "aminek a terjesztett pletykáit a szülők nem csak elhiszik, de hiedelmeiket saját gyermekeikbe is beleplántálják". Azonban a gyerekek szeme meglátja az igazságot, és – ahogy az egy mesében illik – a végén úgyis a jó győzedelmeskedik, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését.

Míg a történetből mindenki levonta a maga tanulságát, Mester Ernő bemutatta az intézmény új munkatársait.

Dr. Kása Zsuzsannától az eseményt követően azt is megtudtuk, hogy a félegyházai tankerület Juhász Bélánénak tanítói végzettségének megfelelő munkakört ajánlott fel, az intézmény-vezetői feladatokat pedig – az SZMSZ-nek megfelelően – a helyettes, Takácsné Medveczki Zsuzsanna látja el az új vezető kinevezésééig. Erre – mondta el a tankerület vezetője – legkorábban 3 hónap múlva kerülhet sor. A félegyházai tankerület ugyanis a véleményezési fórumok lefolytatását követően ad javaslatot az új vezető személyét illetően a KLIK elnökének.

Mester Ernő megbízása visszahívásának kezdeményezése ügyét – tudtuk meg Csányi József polgármestertől – Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár asszonynak adta át. Döntés a napokban várható. 
 

Tóth Timea




 

Kövessen minket a Facebookon is!