Helyi hírek 2015. szeptember 3. 14:45

Mintha pillangók repülnének a félegyházi égbolton

Képgaléria
Mintha pillangók repülnének a félegyházi égbolton
A kiskunfélegyházi keringő- és simafejű galambok elkötelezett tenyésztői találkoztak a Szakmaközi Művelődési Házban augusztus 29-én. A X. EuropaClub találkozóra angol, szlovák, svájci és német galambászok is elhozták kedvenceiket.

A félegyházi keringő - amely már része a Kiskunfélegyházi Értéktárnak – zömök, kerek, magas homlokú, kicsit nyomott csőrű. Ettől lesz babás jellege. Ez az, ami meghatározza a galambászok hozzáállását, gondosságát is. Mert mi ilyen gyereklelkűek és családcentrikusak vagyunk – magyarázta kedvenc fajtájának erényeit Kanalas János a Kiskunfélegyházi Keringő Galambokat Tenyésztők Fajtaklubjának elnöke.

Ezt, a városra jellemző fajtát a XIX. század közepén tenyésztették ki. A félegyházi keringőt fésűsnek is nevezték a fejét díszítő tollazata miatt. A fésűt úgy kell elképzelni, mint egy Stuart-gallért.

Van egy másik, a városban később kitenyésztett fajta is, a simafejű keringő. Ez a galamb nyurgább, keskenyebb a fésűsnél, hosszabb a nyaka, a csőre és nincs tollkoronája. A röptük azonban nagyon hasonlít. Amikor „megrezzsentik” őket, az olyan, mintha pillangók repülnének. Gyönyörű nyolcasokat rajzolnak a félegyházi égboltra – magyarázta Berente József, a Kiskunfélegyházi Röp-, Dísz- és Haszongalamb Tenyésztők Egyesületének elnöke az érdeklődőknek.

Werner Hartmann Németországból érkezett a jubileumi találkozóra. Az EuropaClub korábbi elnöke elmondta, hogy hazájában két fajtát kedvelnek nagyon a tenyésztők, a komáromi bukót és a félegyházi keringőt. Az igazi kedvenc azonban az utóbbi. Ennek oka a szépsége mellett, hogy ez a galambfajta gondosabban kezeli és neveli fel utódait.

A német tenyésztők 15 éve nagyon szoros kapcsolatot tartanak fenn magyar barátaikkal és kölcsönösen részt vesznek egymás bemutatóin. A köztes időszakban is tartják egymással a kapcsolatot, gyakoriak a szakmai megbeszélések, tapasztalatcserék – tette hozzá a volt klubelnök.

A megszállott galambászok azt is elmondták, hogy öröm számukra, hogy a félegyházi keringő bekerült a Kiskunfélegyházi Értéktárba. Véleményük szerint ezt a folyamatot tovább kell vinni, és hungarikummá nyilvánítani a fajtát. Úgy gondolják, hogy ez a galamb hasonlít a zászlóhoz. Azonban trikolorunk színeit több ország jelképében is megtaláljuk. Viszont ha a félegyházi keringő a világ bármely pontján feltűnik, mindenki tudja, hogy melyik országról, városról van szó.
 

s. r. 


 

Kövessen minket a Facebookon is!