Helyi hírek 2015. szeptember 4. 11:30

A magyar liba a Monarchia idején is a kedvenc ételek között volt

Képgaléria
A magyar liba a Monarchia idején is a kedvenc ételek között volt
A „Monarchia ízei” volt a témája a városi könyvtárban a Kulturális Szalon szeptember 3-ai előadásának. A témáról dr. Pallagi Mária történész beszélgetett Bede Róberttel. A mesterszakács a magyar gasztronómia rövid történetét is felvázolta, mielőtt a korszak gasztronómiájáról beszélt. A libafesztivál okán természetesen szólt arról is, hogy milyen szerepet játszott a félegyháziak kedvenc szárnyasa a Monarchia gasztronómiájában.

A liba mindenképpen szerepet kapott a monarchia gasztronómiájában. A magyar libát nyugodtan fogyaszthatták Nagyváradon éppúgy, mint Bécsben. De valószínű, hogy nemcsak a libát, hanem a kacsát is. Ugyanis tudomásom van arról, hogy a híres krakkói kacsát magyar szárnyasokból készítették – mondta el Bede Róbert.

Arra a kérdésre, hogy melyik libából készült étel a kedvence, így válaszolt: nem tudom megmondani. Nagyon szeretem a libát, jó sütve egészben egy párolt káposzta körettel, de szeretem a libamájat is.  

Természetesen elkészítésekor próbálkozom új technológiák bevezetésével is. Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém Moszkvában dolgozni, ahol liba ételeket készítettem. Ott készítettem egy pirított céklán helyet foglaló, vákuumban főzött, rózsaszínűre készített libamellet, amit egy picit megfüstöltem. Ezt úgy tálaltam, hogy a zöld teafüvet meggyújtottam, egy nagy-nagy vörösboros pohárral letakartam, a pohár tetején pedig egy fürjtojás volt. Nagy sikert aratott a vendégek körében!
 

s. r.


 

Kövessen minket a Facebookon is!