Helyi hírek 2015. szeptember 5. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Menzareform: az ellenőrzések is megkezdődnek

Menzareform: az ellenőrzések is megkezdődnek
Szeptember 1-jétől már kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet. AZ ÁNTSZ közölte, ősszel az ellenőrzések, mintavételezések is fokozatosan megkezdődnek. A vizsgálatokat a járási hivatalok végzik.

– A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők célja elsősorban nem a büntetés lesz, hanem az, hogy segítsék az előírások gyakorlati megvalósításában a konyhákat. Azonban ha visszatérő szabálytalansággal találkoznak, megteszik a szükséges intézkedéseket – tette hozzá a népegészségügyi szolgálat. .

Mint emlékeztetnek, az egészségesebb közétkeztetést szolgáló alapelveket az országos tisztifőorvos 2011-es ajánlása fektette le, 2014-ben pedig megjelent a minisztériumi rendelet. Ennek előírásai a most kezdődő tanévtől már általánosan kötelezőek. A konyhák túlnyomó többsége élt a majdnem három éves átmeneti időszak adta lehetőséggel, és fokozatosan új ételeket vezetett be. A folyamat része volt a „Mintamenza” program. Az ÁNTSZ szerint ennek sikere bizonyítja, hogy a gyerekekkel az új ízek és az egészségesebb ételek megkedveltethetők. .

Szerintük több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években. Megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a főzés során és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Egy korábbi, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által 2014-ben közzé tett felmérés azonban azt is megállapította, hogy tejből és tejtermékből a szükségesnél kevesebbet kaptak a gyerekek, az ételek sótartalma pedig jelentősen meghaladta az ajánlott értéket. A táplálkozás-egészségügyi rendelettel ezen a helyzeten is javítani lehet majd. .

– Mérföldkőnek számít a helyes táplálkozási szokások kialakításában, hogy a gyermekek számára a menzán – immár kötelezően – egészségesebb ételeket szolgálnak fel. Olyan népegészségügyi szempontból jelentős megbetegedéseket lehet ezzel visszaszorítani, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek – írta az ÁNTSZ. Egyben kérik a szülők partnerségét, támogatását. A változás kapcsán egyébként egy tájékoztató kiadvány is készült, amelyet a tanév kezdetén 700 ezer magyar tanuló családjához juttatnak el.


Fotó: MTI - Ujvári Sándor





 

Kövessen minket a Facebookon is!