Helyi hírek 2015. szeptember 6. 17:30

Libahurka, libakolbász

Képgaléria
Libahurka, libakolbász
Több mint másfél évtizeddel ezelőtt a „Ki mit tud” sütni-főzni a libából címmel meghirdetett főzőverseny teremtette meg az alapjait a Kiskunfélegyházi Libafesztiválnak. Az évek során egyre több közösség vállalkozott arra, hogy bemutassa, megmérettesse szakács-tudományát. A kezdeti pörkölt, sült és leves felhozatal után, egyre szabadabbá vált az amatőr főzőmesterek fantáziája, és minden évben újabb és újabb különlegességekkel álltak elő. Így volt ez idén is, hiszen a zsűrit és a közönséget is meglepve a Csipet-Csapat hurkát és kolbászt készített kedvenc szárnyasunk húsából.

Az újítás sikeres volt. A Csipet-Csapat ugyanis kiérdemelte a legkülönlegesebb libából készített étel készítőinek járó különdíjat. Kolompár István csapatkapitány elmondta, hogy nem először vesznek részt a főzőversenyen, és úgy gondolták, most egy különlegességgel rukkolnak elő. A liba húsa kicsit édesebb, ezért a fűszerezésre kellett ügyelni nagyon, egyébként mindent úgy csináltak, mint egy disznóvágáskor. Hús, só, bors, paprika, rizs és semmi különlegesség. Igaz, ez inkább egy fogyókúrás, fitnesz hurka és kolbász, ami a legtöbb vendégnek és a zsűrinek is ízlett - értékelte munkájukat a csapatkapitány.

A szakértő zsűri emellett még három különdíjat is kiosztott. A legtöbb embert etető csapat különdíját az Integrál Zrt. főzői vehették át. A legszebb szakácsnéknak a Galibák bizonyultak, míg a külföldi vándordíjat a franciaországi testvérvárosból, Bagnol-sur-Ceze-ből érkezett közösség vihette haza.

A sültek kategóriában a következő sorrend alakult ki:

1.      Gigabáj: „Fantázia libára és vonósokra”

2.      Kis Csapat: „Vagdalt libamell”       

3.      Jobbik 2: „József Attila álma”

Pörköltek kategóriája:

1.      Gedeon bácsi: „ Kunsági libapörkölt vegyesen”

2.      Egyem a zúzádat: „Pörkölt vegyesen”

3.      Mekk-Hekk-Elek: „Kunság kincse”

Leves – egytálétel kategória:

1.      Gedeon-ék: „Liba ricset”

2.      Székely-Kiskun: „Leányfogó leves”

3.      Societas: „Csípős ázsiai libaragu”

A verseny zsűrijének elnöke Bede Róbert mesterszakács volt. Munkáját segítették: Mezei Istvánné Franciska, a Csillag vendéglő volt főszakácsa, Rabi Illés üzletvezető és Szőke András filmrendező. A díjakat és ajándékokat az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója dr. Horváth Sándor és Dobosné Németh Otília, a baromfifeldolgozó üzem vezetője adták át.
 

s. r.



 

Kövessen minket a Facebookon is!