Helyi hírek 2015. szeptember 7. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Kincsekre vadászik a robot

Kincsekre vadászik a robot
A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium háromfős nyolcadikos csapata jutott ki Magyarországról a nemzetközi „robotolimpiára”, amely novemberben Katar fővárosában lesz.

A World Robot Olympiadot idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg. Tavaly Magyarország „megfigyelőként” vett részt a rangos nemzetközi robotversenyen, idén viszont már hivatalos tagként. Mint azt Kiss Róbert felkészítő tanártól, a Nyíri Anna Eszter, Mihalik Dániel és Zsetkó Dávid nyolcadik évfolyamos diákok alkotta háromfős csapat vezetőjétől megtudtuk: világszerte körülbelül 20-21 ezer csapat indul a vetélkedőn, a döntőre minden országból a nemzeti bajnokság győztese juthat ki. A hazai, Tatabányán rendezett fordulón harminc közöl a bányais trió bizonyult a legjobbnak, és nyerte el a jogot a katari indulásra. Dohában 50-60 csapattal mérik majd össze tudásukat, a junior high korosztályban. Az ő kategóriájuk tematikája a kincsvadászat lesz.

Kiss Róbert el is magyarázta, milyen feladatok várnak majd Annára, Danira és Dávidra a háromnapos versenyen. A diákok által megépített robotnak szenzorai segítségével egy fehér alapon fekete rácshálózat vonalai mentén kell gurulnia, miközben öt darab, 3,5 centiméter élhosszúságú kockát kell karjaival a tárolórészbe emelnie és a kincseket a bázisra szállítania. Minden egyes sornak és oszlopnak van egy színkódja, amely versenyenként változik, kezdésként ezt a kódot kell a robotnak a startnál leolvasnia. Ugyancsak színek jelzik, hogy melyik rácsponton találhatók a kockák.

Ha a robot felemeli az elsőt, akkor a kocka és az alatta lévő mező színei adják meg a következő kincs „koordinátáit”. Nehezíti a gyűjtögetést, hogy vannak olyan „tabu-téglák”, amelyeket tilos elmozdítani, ha ezekhez a robot csak hozzáér, pontlevonással sújtják a csapatot. További kihívás a meglepetés-szabály is, például egy fal beépítése a pályán, amelyet már csak a helyszínen közölnek a versenyzőkkel, így előre nem lehet rá készülni. Összesen 2 és fél perc van a vadászatra, számít a gyorsaság is. A csapatoknak nagyon oda kell figyelniük a robot megépítésére és helyes beprogramozásra, ugyanis miután egy gombnyomással elindították a pályán, már nem avatkozhatnak közbe.

A bányais tanulók ötödikben kezdtek el megismerkedni a robotikával. Csapatuk remekül összekovácsolódott, amit a tatabányai eredmény is mutat. Kiss Róbert szerint jó a programjuk, elvileg bármilyen elrendezésnél működik, és ha a meglepetés-szabályra találékonyan reagálnak, akkor bármi lehet. Hozzáteszi, azért a japán, koreai, amerikai csapatok mögött nagy elektronikai, műszaki cégek mérnök stábjai állnak, ami óriási előny, ráadásul máshol a gyerekek heteket készülnek az olimpiára. Ezzel szemben a bányaisoknak heti 1,5 óra délutáni foglalkozás fér bele. A felkészítő tanár úgy véli, hazánk az út elején jár a robotika terén, de a bányaisok mindent megtesznek, hogy jól kitapossák az ösvényt, akár már Katarban is. A diákok elárulták: már most izgulnak, de egyben nagyon várják a versenyt.
 

Vannak szponzorok, de még nincs minden költségre pénz

Kiss Róberttől megtudtuk, a dohai versenyre való kiutazás és a szállás költsége körülbelül 2 millió forint körüli összeget tesz ki. A gimnáziumnak az elmúlt évek munkájának köszönhetően kiterjedt kapcsolatrendszere van a robotika terén, fő szponzoruk a debreceni National Instruments Hungary Kft., de támogatja őket a MOL, valamint a kecskeméti és a lakiteleki önkormányzat is. Ugyanakkor eddig a kiutazáshoz szükséges összegnek csak a fele áll rendelkezésükre. Ha esetleg valaki úgy gondolja, hogy anyagilag segítené a tehetséges kecskeméti fiatalok részvételét a katari viadalon, a Színvonalas oktatásért, nevelésért alapítvány (az iskola alapítványa) 11732002-20369817-es számlaszámára való utalással teheti ezt meg.



 

Kövessen minket a Facebookon is!