Kultúra 2015. szeptember 6. 14:40 Forrás: keol.hu

Kecskeméti zeneszerző színházi sikere New York-ban

Képgaléria
Kecskeméti zeneszerző színházi sikere New York-ban
New York-ban augusztus 14-30 között rendezték meg 19-ik alkalommal a Fringe Színházi Fesztivált, mely keretén belül 17 színházi helyszínen közel 200 színpadi mű mutatkozott be, mindegyik 5 alkalommal. Az előadások egyik sztárja az a musical volt, melynek zenéjét a kecskeméti Zónai Tibor szerezte.

A fesztiválra ugyanis az előzetes válogatás után meghívást kapott a TO DANCE című musical is, mely Valery Panov, a Kirov Balett egykori szólistája önéletrajzi könyve alapján készült. Panov a kommunista diktatúra alatt folyamatos összetűzésben állt a párt vezetőivel, akik megpróbálták irányítani a szabad szellemű művészt. Mivel sikertelen volt minden próbálkozásuk, sorra elvették szerepeit, hamis vádakkal illették, végül börtönbe zárták. A nagy nemzetközi felháborodásnak és tüntető akciónak köszönhetően - melynek fő szószólója Sir Laurence Olivier, a híres angol színész volt - végül 1974-ben Valery Panov és felesége, Galina elhagyhatta az országot.

A musical ezt az időszakot dolgozza fel. A musical forgatókönyvét és dalszövegeit az amerikai Kyra Robinov, míg a zenét a kecskeméti Zónai Tibor írta. A darab elismerő kritikákat kapott a new york-i lapokban, a Playbill, a legnagyobb musicales portál pedig az 5 musical közé sorolta, amit érdemes megnézni a fesztiválon.

A darab az 5 teltházas előadás után FringFAV minősítést kapott, amelynek köszönhetően egy hatodik előadásra is lehetőség nyílt. A musical főszerepében két nagyszerű művészt láthatott a közönség: Galinát Kathryn Morgan, a New York Balett volt szólistája, Valery Panovot pedig Jesse Carrey formálta meg, aki alakításáért megkapta a Fringe Overall Excellence Award díjat. A Bemutatón részt vett Galina Panova, Valery Panov egykori felesége.




 

Kövessen minket a Facebookon is!