• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Francia vendégeink képzőművészeti kiállítást is hoztak magukkal a libafesztiválra
Kultúra 2015. szeptember 8. 12:45

Francia vendégeink képzőművészeti kiállítást is hoztak magukkal a libafesztiválra

Képgaléria
Francia vendégeink képzőművészeti kiállítást is hoztak magukkal a libafesztiválra
Nagy öröm, ha a testvérvárosi kapcsolatok keretében a képzőművészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Lehetőség nyílik partnereik megismerésére, és egy kis tapasztalatcserére is. Többek között ezt fogalmazta meg a Félegyháza francia testvértelepüléséről, Bagnols-sur-Ceze-ből érkezett alkotócsoport szóvivője, amikor a libafesztivál keretében megnyitották kiállításukat a Holló-galériában.

A vendégeket a Holló László Képzőművész Kör nevében Rátkai Zszuzsanna köszöntötte, bemutatva a kör munkáját és a Petőfi téri kiállítótermüket, műhelyüket. Ezt követően minden francia művész röviden szólt munkásságáról, kiállított alkotásairól. A bohókás, jó hangulatú kiállítás megnyitóját Zsirmik István zenei produkciója tette hangulatosabbá.

A kiállító művészek:

Monique BONNET

1952-ben született, férjezett, egy fia és három unokája van.

„Egész fiatal korom óta  vonz a rajz és a festészet.  Akvarellek festésével, különböző jelenetek inspirálta  reprodukciókkal kezdtem.  A faluban levő iskola ablakára festettem  utcakölyköket, majd  munkahelyem,  bagnols-i kórház gyermekgyógyászati  részlegén,  így fedeztem fel  az üvegre festhető képeket.

Azóta is ezt teszem, kiállításaim vannak. Illusztrálok gyermekeknek szóló könyveket akvarell technikával. A festés, rajzolás művészete számomra az új  kitörések felé vezető utat jelenti.”

Pilar DOMENECH BADIE

1939-ben  született Barcelonában, republikánus spanyol szülők lánya, 1947-ben Franciaországba mennek száműzetésbe, Bagnols sur Cèze-ben  1961 óta lakik.  Férjezett, 2 gyermeke, 5 unokája van.

Először az öltözködéssel kapcsolatos tanulmányokat folytat Toulouse-ban, majd a képzőművészet felé fordul Marie Fontanel segítségével, aki  a szépművészetek felnőtt tagozatának tanára Montpellierben  és a festő Michel Trinquier-vel és Bagnols sur Cèze-ben André Lutaud segítségével.

A spanyol iskola hat rá: Vélasquez, Goya, Murillo, a valenciai  José Sagrelles és az andalúz  Pablo Picasso. a katalán  Salvador Dali. Kedvenc témái Spanyolország és Provence, ahol boldogan találta meg hazája színeit.  Utolsó munkáiban kevert technikákkal találkozhatunk, Galícia szikláinak pora, Punta d’Aréna   homokja,  Llobregat vörös földje,  de nem feledkezik el a provence-i Roussillon okker színéről sem. Nagyon fontos számára származása, de száz százalékig európainak vallja magát. Aktívan vesz részt  a Testvérvárosi  Iroda munkájában, amelynek  elnöke  1981-1992-ig. A testvérvárosok festőivel  kiállításokat, cseréket  szervez.  Manapság még inkább erőteljes a meggyőződése   az európai országok egységének   szükségességéről, amelyekben  az emberi kapcsolatok  a testvérvárosi cserékben  is a jövő  fontos elemei maradnak.

 Jean Claude FONTANILLE

Bagnols-i festő, eklektikus és autodidakta,  függetlenségét hangsúlyozva  mindig is elutasított mindenféle művészeti és technikai képzést, amely szerinte  megfosztaná őt bizonyos kifejezési szabadságtól.  Szorosan kötődik délhez , a természethez, Provence és Camargue  vidékéhez, a számára kedves hagyományok és szokások földjéhez.

Olajjal festett képein csodálatosak a fények. A provence-i hagyományok remek festője,  elragadja őt a csillogó színek finomsága, a szépség, nőiesség témája. Ami fontos szemének a mozgás,  elegancia, báj.  /Arles-i nők/ Számos Indonéziában, Kínában tett utazása is befolyásolta az utóbbi időben műveit. Festészete könnyed, vidám, meleg és harmonikus, formáját és színeit illetően.

Nicole MÉDARD

Amatőr festő, nyugdíjas pedagógus. Több év óta fest különböző technikával: akvarell, tinta, kréta, akril. Számos Bagnols környéki városban volt már kiállítása, s szinte mindegyik testvérvárosban: Eeklo, Newbury, Braunfels, Feltre, Carcaixent. Néhány év óta porcelánra is fest. A túrázáson kívül ez a másik kedvenc elfoglaltsága.

Patricia ROUDON

Már kislánykoromban nagyon szerettem édesanyámmal együtt varrni, s az évek folyamán  ezen a területen ugyan, de más dolgot találtam: a hímzést, de mindegy milyen jellegűt.

BOUTIS: Nagyon finom cérnával történő varrás, majd speciális vastag  pamutfonállal történik a tömítés.   Pl. a Provence-i táncosnők.

HARDANGUER: Ez a hímzés nagyon, nagyon hosszú időt vesz igénybe, mivel mindig számolni kell  a fonalat.

Elhoztam néhány hímzést  a könnyebbektől a bonyolultabbakig , de igazából nem nehezek ezek a hímzések. A boutis és a patchwork keveréke a  marseille-i  steppelés.

s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!