Kultúra 2015. szeptember 8. 13:20

Prof. Dr. Juhász Antal és Fekete István kapták a Szer Üzenete-díjat

Képgaléria
Prof. Dr. Juhász Antal és Fekete István kapták a Szer Üzenete-díjat
A Kisboldogasszony napján tartott Szobori búcsún idén is ketten kapták meg az Emlékpark Szer Üzenete-díját. Prof. Dr. Juhász Antal néprajzkutató személyesen vette át az ezüst pecsétgyűrűt, Fekete István író posztumusz díját Bodó Imre, a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója, a Fekete István Kulturális Egyesület elnöke vette át.

Közel negyven fogattal, hintóval, lovas kocsival érkeztek az ünnepre a környékbeliek, akik a régi búcsúk hangulatát idézték fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A szeri monostor romjai között tartott ünnepi szentmisén évről évre Árpád vezérről és az ő emlékezetét éltető középkori monostor alapítóiról emlékeznek meg. A 118 éves hagyományokkal bíró Szobori búcsú 2007-ben éledt újjá, azóta minden évben átadják a Szer Üzenete-díjat a szentmise keretei között. Az idei évben az ünnepi szentmisét Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke celebrálta.

2015-ben Szer Üzenete-díjat vehetett át Prof. Dr. Juhász Antal néprajzkutató, aki tervezője és közreműködője volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény telepítésének. Prof. Dr. Juhász Antal laudációját egykori tanítványától, Dr. Simon Andrástól, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének tanszékvezető docensétől hallhatták. A tanszékvezető kiemelte, hogy külön öröm számára az, hogy annak a tanszéknek a vezetőjeként mondhatja a méltatást, amelyet korábban éveken át a kitűntetett vezetett.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Ünnepi Kollégiuma posztumusz Szer Üzenete-díjban részesítette Fekete István írót, akinek hozzátartozói sajnos nem tudtak személyesen részt venni a rendezvényen. Elfogadta a meghívást és átvette a díjat Bodó Imre, a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója, a Fekete István Kulturális Egyesület elnöke. A Tüskevár szerzőjét, Fekete Istvánt, Jókai után a legnépszerűbb magyar írónak tartják. Könyvein nemzedékek nőttek fel. Nemcsak író, ifjúsági író, de költő is volt. A halála után megjelent könyvekkel együtt közel félszáz művét olvashatjuk.

Az idei évben is megrendezték a fogatok szépségversenyét a szakmai zsűri döntése értelmében idén a legautentikusabb fogat a Sándorfalváról érkező ifj. Kiss Tamásé volt. Második helyezett lett Kiss Antal, a harmadik helyezett pedig Bekő Gyula. A zsűri elnöke Elekes Lajos hagyományőr, a zsűri tagjai Kiri Endre hagyományőr, Kardos Tamás múzeumpedagógiai csoportvezető és Kiss Gábor hagyományőr, múzeumpedagógus voltak. Idén is lehetősége volt a Látogatóknak is a nekik legjobban tetsző fogatra szavazni. A Különdíjat Czékus Gábor vihette haza.




 

Kövessen minket a Facebookon is!