Kultúra 2015. szeptember 10. 09:30

"Isten sugallatára"

"Isten sugallatára"
A Kecskeméti Katona József Múzeum, a Műhely Művészeti Egyesület és a Kecskeméti Képzőművészek Közössége „Isten sugallatára” - Szakralitás, keresztény tematika Kecskemét és Bács-Kiskun megye kortárs művészetében címmel kortárs csoportos képző- és iparművészeti kiállítást rendez a Nyitott Templomok Éjszakája alkalmából a kiskunfélegyházi Szent István templomban.

A kiállítás helyszíne és időpontja: A kiskunfélegyházi Szent István templom, 2015. szeptember 19 – október 11. között.

Megnyitó: a Nyitott Templomok Éjszakáján, 19-én este 8 órakor.

A kiállításra beadhatnak a rendező egyesületek tagjait (zsűrizés nélkül), illetve azon kívüli, de Kecskeméthez vagy a megyéhez valamilyen módon kötődő alkotó (az utóbbiak esetében viszont élünk a zsűri jogával). A kiállításra beadott műveknél nincs időhatár! Kortárs mű legyen, mely készülhetett bármikor 1950 és 2015 között! A kiállítás tematikája a megadott címen belül teljesen szabad.

Mindamellett nem csupán bibliai illusztrációkat, hanem a saját korunkra reflektáló, aktuális utalásokat rejtő alkotásokat is várunk. Ilyen kérdésekkel teli aktuális téma lehet például a modern népvándorlás és a kereszténység, a keresztény európai civilizáció, gondolkozás közti feszült viszony.

Beadható művek száma: A várhatóan kevesebb jelentkező miatt ezúttal alkotónként 2-3 alkotást várunk. A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, de a körülmények miatt, elsősorban falra akasztható műveket várunk. A kiállításra beadott műveket csak megfelelően keretezve fogadjuk el. Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania. Ugyanez érvényes a vitrint, vagy posztamenst igénylő alkotások esetében, azaz a vitrint és a posztamenst a művésznek kell a mű leadásakor mellékelnie.

A beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető) művek esetében 130x130 cm, míg a térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. (Összetekerhető textilművek esetében lehet akár 5 méter is a nagyobbik méret, de tekercselt hossza nem haladhatja meg a 150 centimétert.)

Az ismertetett méreteket meghaladó műveket Kiskunfélegyházán, közvetlenül a templomban lehet leadni.

A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal plusz szállítható csomagolásban (puffancs fólia) együtt vesszük át. (Ez utóbbi feltétel természetesen a kiállítás helyszínén, kedden leadott művek esetében nem érvényes.)
 

A művek beadásának helye és ideje:

- Kecskemét: Tudomány és Technika Házában, az egykori zsinagógában, szeptember 14.,hétfőn, 10–16 óra között és

- Kiskunfélegyháza: Szent István templom főbejáratánál, szeptember 15., kedden, 10–12 óra között.

Információ: Érdeklődni lehet elsősorban ifj. Gyergyádesz Lászlótól (30/287-2549) és Virág Ágnestől (30/289-2042), továbbá Ugray Zsuzsától (70/220-6307), Szikora Imrétől (20/944-5009) és Balanyi Károlytól (20/476-9735).

 

ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjtemény vezetője

Balanyi Károly grafikus- és zománcművész, a Kecskeméti Képzőművészek Közössségének elnöke

Szikora Imre képzőművész, a Műhely Művészeti Egyesület elnöke





 

Kövessen minket a Facebookon is!