Helyi hírek 2015. szeptember 13. 09:30

Amire büszkék vagyunk

Képgaléria
Amire büszkék vagyunk
Az épület Mayer Károly tervei alapján romantikus stílusban készült 1871-ben. Műemléki védettség alatt áll.

Az impozáns, neoreneszánsz Szent István templom felépítse igen nagy hatást gyakorolt Félegyháza közönségére. A módosabb polgárok építkezési kedvét pozitívan befolyásolta. Szarvas András, vagyonos csizmadia iparos 1844-ben még a Móra Ferenc utcában lakott. Anyagi körülményének javulása lehetővé tette, hogy a Főutcán kezdjen el építkezni.

A Kossuth Lajos és a Deák Ferenc utca sarkán álló földszintes házát lebontatta, és új emeletes ház építéséhez kezdett. Az új ház alapjainak lerakása közben a Városi Szépítészeti Bizottság leállíttatta az építkezést, mert telkének északi sarka benyúlt az utcavonalba. Feltétel volt, hogy a telek nagyságából elvegyenek annyit, hogy az új emeletes ház beilleszkedjen az utca többi házának sorába.

Szarvas András fellebbezett, de a városi képviselőgyűlésen a Bizottság szakszerű indokait hagyták jóvá. Az építtető tulajdonos a telekkiigazítást Mayer Károly tervezővel készíttette el. Az új terv szerint 1,5 méterrel bentebb kellett tenni az épületet. Így alakult ki a mai beépítési vonal. A ház építése gyorsan haladt. Év végére elkészült a vegyes hasznosítású, emeletes főutcai polgárház. Az épület földszintjén üzletek, iparosműhelyek, az emeleten lakások kaptak helyet.

A városképi jelentőségű lakóház, bérház 8+11+6 ablakos, egyemeletes. A bejárat feletti ablakait korintuszi falpillérek határolják. Az emeleti ablakok alatt, főbejárati ajtó felett és a két oldalán összesen öt mély dombormű látható. A domborművek egy kehely körül félig ülő, félig ágaskodó két oroszlánt ábrázolnak. Az épületet esztétikusan tagolják a főpárkányok és a nyílások tagolt szemöldökpárkányai.

A ház Szarvas Andrásról, az építtetőjéről kapta nevét, csak később nevezték Klazsik-háznak. Az 1950-es évek végéig a Szarvas családhoz tartozó Dr. Klazsik Imre városi nőgyógyász lakott benne.



 

Kövessen minket a Facebookon is!