Helyi hírek 2015. szeptember 20. 09:30

Titkok a levéltárból – Félegyházi diákújság 1874-ből

Titkok a levéltárból – Félegyházi diákújság 1874-ből
Az iskolai diákújságok célja hasonlít az „igazi” sajtótermékek rendeltetésére: feladata a tájékoztatás; a szórakoztatás; hírek, leíró és szemléltető anyagok közlése, egy adott időszak (tanév) eseményeinek írásos megörökítése.

Specialitásuk, hogy általában egy szűk közönség, az adott iskola tanulói és tanárai számára készülnek, a közölt témák többsége is az iskolához, a tanulmányi- és versenyeredményekhez kapcsolódik, természetesen teret adva a diákok önkifejezésének, különböző területeken (költészet, rajz, stb.) való tehetségük kibontakoztatásának. Az újságot legtöbbször az iskola lelkes (vagy a tanár által különböző eszközökkel motivált) diákjai hobbiból, szabadidejük terhére, ingyen írják és szerkesztik.

A 21. században, mikor az iskolai újságok egy része nem nyomtatásban, hanem elektronikus formában létezik, amikor sok iskolai osztálynak saját honlapja és levelezőoldala van, szinte már hihetetlen, hogy volt idő, mikor kézzel írták, indigóval sokszorosították a diákok az iskolai újságot. Pedig ez volt a helyzet a legelső ránk maradt városi diákújság esetében, amelyet 1874-ben készítették a félegyházi gimnazisták. Egyetlen példánya lelhető fel az iskola levéltári anyagában, de valószínűleg hosszabb életűnek szánták alkotói. A lap a nem túl fantáziadús „Gymnasium” címet viselte és alkotói még kézzel írták a mindössze négy oldal terjedelmű újságot.

A „vezércikk” szerint „az algymnasium IV.dik osztálya f. hó [június] 4-re gyűlést hirdetett a „Gymnasium” lap megalapítása czéljából […], elhatároztatott, hogy e lap […] június 7én fog megjelenni, azon kívül a gyűlés felelős szerkesztőjévé Makay Istvánt és főmunkatársul Tüski Jánost [mindketten végzős diákok] választá.” A szerkesztő kijelentette, hogy a maga részéről mindent elkövet, „hogy e lap kellemesen legyen kiállítva, hogy így a n. é. közönségnek becses pártolását kiérdemelve, e lap tovább is fönvirágozzék.” Az újság tartalmazott beszámolót a gimnazisták juniálisáról, verset, adomát, „sziporkákat”, még szerkesztői üzeneteket is. Sajnos nem ismert az újság további sorsa, bár különböző korszakokból maradtak fönn még gimnáziumi iskolaújságok.

Ónodi Márta
            

Kövessen minket a Facebookon is!