Helyi hírek 2015. szeptember 12. 10:20 Forrás: kecskemeti-hirhatar.hu

Intelligens utastájékoztató táblák Kecskeméten

Intelligens utastájékoztató táblák Kecskeméten
Az alépítmények kialakítása után megkezdődött az intelligens utastájékoztató táblák kihelyezése 77 kecskeméti buszmegállóban. Szeptember végéig minden helyszínen beüzemelik az eszközöket és elindul a próbaüzem, ami mintegy 2-4 hétig fog tartani.

Ez a fejlesztés a „Kecskemét Város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása-zéró emissziós zóna megteremése soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével" című projekt része, amely hazai és uniós támogatásból valósul meg.

A jelenleg Kecskeméten megvalósuló „Komplex Forgalomirányítási és Utastájékoztatási rendszer" feladata a közösségi közlekedésben résztvevő járművek operatív irányítása, valamint a valós idejű adatok alapján, az utazóközönség tájékoztatása (esetleges késések-sietések jelzése, érkezés-indulás pontos szemléltetése).

A rendszer úgy működik, hogy a kecskeméti autóbuszokon elhelyeztek egy fedélzeti eszközt, amely a diszpécser és a járművezető közti kommunikáció támogatásán túl, online GPS adatokat szolgáltat a központnak. Ezek alapján a diszpécserek nyomon tudják követni az egyes járműveket, és szükség esetén be tudnak avatkozni (például mentesítő jármű küldése, vagy járat áthelyezése). A beérkező adatok alapján a megállóhelyi kijelzők is valós adatokat tudnak közölni az utasokkal.

Októbertől a jelenlegi statikus menetrendi tájékoztatáshoz képest a megállókban lévő elektronikus kijelzőkön értesülhetnek majd az utasok az érkezések, indulások pontos idejéről és az esetleges késésekről. Általánosságban 30 másodpercenként vagy percenként frissülnek majd a megállóhelyi kijelzők adatai.


Fotó: keol.hu




 

Kövessen minket a Facebookon is!